Nijedan plan neće biti primenjen u potpunosti

Izvor: S media, 15.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nijedan plan neće biti primenjen u potpunosti

Nijedan od planova za Kosovo neće biti u potpunosti primenjen, a skorije neće biti ni opšteg dogovora o statusu Kosova, tvrdi direktor za Evropu i Latinsku Ameriku Odeljenja za mirovne operacije UN Dejvid Harland.

Podsećajući na definiciju američkog potpredsednika Džozefa Bajdena da će "sve strane jednostavno morati da se slože da se ne slažu, a onda pristupiti pronalaženju praktičnih načina rešavanja problema u stvarnosti, Harland je u intervjuu današnjoj "Borbi" >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao da je zato potreban pragmatizam.

"Ahtisarijev plan će biti delimično primenjen u većinski albanskim sredinama. Mnogi Srbi ga ne prihvataju, a mi vidimo da se on njima ne može lako nametnuti. To stvara potrebu za praktičnim aranžmanima koji će svima dozvoliti da žive mirnijim i uredjenijim životom, a bez toga da se njima u ovom trenutku pokušava rešavanje krupnih političkih pitanja", naveo je ovaj američki zvaničnik,

Harland, koji je dobar deo svoje karijere proveo na prostorima SFRJ i Srbije, tvrdi da postoje načini za rešavanje carinskih problema na Kosovu i podseća su prihodi od carine pre objave nezavisnosti Kosova ubirani pod kapom UNMIK-a, a korišćeni su za dobrobit svih zajednica na Kosovu.

To bi, smatra on, moglo da uspe, ako bi se stvar depolitizovala.

"Za nas je bitno da sve kosovske zajednice, da tako kažem, zaigraju na ravnopravnom ekonomskom terenu. To bi bilo dobro za ekonomski razvoj i pomoglo bi ograničavanju organizovanog kriminala, koji još predstavlja proble", naveo je Harland.

On je rekao da je Kosovo još "veoma težak problem" i da, gledano iznutra, Priština "kontroliše većinu teritorije, ali ne i svu".

Spolja, mnoge zemlje priznaju kosovsku nezavisnost, ali većina ne, dodao je Harland.

"Ono (Kosovo) je postalo predmet veoma značajnog slučaja pred Medjunarodnim sudom pravde. U tom kontekstu, rezolucija 1244 obezbedjuje okvir za bavljenje tim pitanjem. Ona ostaje na snazi, sve dok Savet bezbednosti UN drugačije ne odluči", naveo je on.

Prema Harlandovim rečima, vlada u Beogradu postavila je dobar primer rekavši da će svoj suverenitet braniti pravnim i diplomatskim sredstvima - bez sile, bez zatvaranja granice, bez prekida vodosnabdevanja i isporuka struje.

"Potreban nam je ovakav pristup sa svih strana. Priština je, za sada, izrazila svoje mišljenje o UNMIK-u i nije pribegla pretnjama upotrebe sile. Na tome im odajem priznanje. Pretpostavljam da su i sasvim svesni da o našem prisustvu ne odlučujemo mi sami, već Savet bezbednosti UN", kazao je on.

Upitan kakvu će proceduru slediti UNMIK ukoliko dodje do eskalacije, Harland je odgovorio da postoje planovi i za takve situacije, ali da u suštini on primećuje da se "trend kreće ka dijalogu i mirnom arnžmanu".

"Još nasilja ne bi bilo u bilo čijem interesu", smatra direktor za Evropu i Latinsku Ameriku Odeljenja za mirovne operacije UN.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.