Nije vreme za predsedničke izbore

Izvor: B92, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije vreme za predsedničke izbore"

Vojislav Koštunica (FoNet)

Beograd -- Vojislav Koštunica kaže da nije dobro da se održe predsednički izbori u trenutku kada se postavlja pitanje celovitosti države

"Po slovu Ustavnog zakona, svi izbori imaju isti status. Ali, moramo pronaći razumno rešenje. Lokalni i pokrajinski izbori ne otvaraju pitanje celine i budućnosti države. Predsednički to čine. Zato ih nije dobro držati u trenutku kada se postavlja pitanje celovitosti države", rekao je Koštunica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u intervjuu za Večernje novosti.

Predsednik Vlade Srbije je kazao da Srbija sada ne treba da bude rasparčana u predizbornoj kampanji i da "sva energija i napor moraju da budu uloženi u bitku za očuvanje zemlje".

Odgovarajući na pitanje da li je doneta odluka o eventualnoj podršci Borisu Tadiću na predsedničkim izborima, Koštunica je ponovio da je u ovom trenutku pažnja usmerena na odbranu Kosova.

Na pitanje da li je rešenje u izmeni Ustavnog zakona, čime bi se odložili predsednički izbori, Koštunica je kazao da veruje da se može pronaći odgovor koji će biti jedinstven.

"A to je da je pitanje Kosova prioritet ove zemlje i njenog rukovodstva. A to rešenje svakako može biti u skladu sa Ustavnim zakonom", kazao je Koštunica, koji je i lider Demokratske stranke Srbije.

Koštunica je naveo i da je oko održavanja izbora bilo kontakata sa Demokratskom strankom, ali ne u "onom formalizovanom smislu".

Upitan šta će se desiti ako predsednik Skupštine raspiše izbore samoinicijativno, Koštunica je kazao da ne treba spekulisati.

"Interes svih je da stvari ne otežavamo još više", rekao je premijer.

Đilas: Izbore održati u skladu sa Ustavnim zakonom

Ministar bez portfelja i funkcioner Demokratske stranke Dragan Đilas zauzeo se danas za raspisivanje izbora u roku koji predviđa Ustavni zakon.

"Više bih voleo kada bi oni bili održani u 'matematičkom duhu'. Pošto sam ja inženjer, kod mene su dva i dva uvek četiri. Ako piše da se nešto dešava do kraja godine, onda tako mora biti, ali kod nas u pravu se nekako tumači i ovako i onako", rekao je Đilas u Pirotu, na pitanje kada će biti raspisani predsednički i lokalni izbori.

Ministar je dodao da se zakoni a posebno Ustav moraju poštovati i da se mora postupati u skladu sa njima.

"Ukoliko se procenjuje da izbori treba da se pomeraju, onda prvo mora da se promeni taj zakon. U ovom trenutku ne vidim da ima razloga da bi se to menjalo. Smatram da stranke koje vode državu treba o svemu da se dogovaraju i siguran sam da ćemo doći do rešenja koje će biti prihvatljivo za sve", rekao je Đilas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.