Nije dobro da poslanici   imaju dodatne prihode

Izvor: Blic, 30.Jun.2009, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije dobro da poslanici imaju dodatne prihode

Slučaj predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović, koja je sklopila ugovor sa „Galenikom" o honorarnoj zaradi za ekspertizu lekova u visini od 700 evra mesečno, govori o tome da se članovi parlamenta deklarativno zalažu za smanjenje svojih plata kako bi se dodvorili javnosti, dok su u suštini nezadovoljni primanjima.

Ovo je mišljenje Nemanje Nenadića iz „Transparentnosti Srbije" koji za „Blic" kaže da bi pri svemu tome za građane trebalo da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najvažniji učinak članova parlamenta, što kroz „pritisak javnosti za smanjenje zarada narodnih poslanika nismo dobili".

- Nerad mnogo više košta, nego nekoliko desetina hiljada dinara veća plata. Nisam poslanik, ali ako poslanici nisu zadovoljni i traže dodatne prihode sa strane, onda to svakako nije dobro jer ne bi trebalo za svoj rad da dobijaju druge prihode - kaže Nemanja Nenadić.

Prema njegovom mišljenju, od sporednog je značaja da li su ti prihodi obezbeđeni preko „Galenike" kojom rukovodi stranka kojoj pripada predsednica parlamenta ili je reč nekoj privatnoj firmi. Nenadić još ocenjuju kao loše to što dodatni prihodi bilo koje vrste članova parlamenta nisu javno objavljeni, kao što je slučaj u britanskom parlamentu, nego do njih javnost dolazi zaobilaznim putem, tako što novinari moraju da istražuju.

Poslanik DSS Željko Tomić, s druge strane, smatra veoma nekorektnim što se poslanici vladajućih stranaka često uhlebljuju upravo u onim javnim preduzećima kojima rukovode njihove političke partije.

Tomić pita da li to znači da opozicija, pošto ne rukovodi tim preduzećima, nema mogućnost da se zaposli i ocenjuje da to predstavlja „jednu vrstu sukoba interesa".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.