Ni Karamarko ni Milanović neće biti mandatari

Izvor: Akter, 10.Nov.2015, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni Karamarko ni Milanović neće biti mandatari

Jedan od čelnika Mosta nezavisnih lista Drago Prgomet izjavio je da će ta stranka predložiti svog mandatara, a da to neće biti ni lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ni predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović

"Spremni smo ući u izvršnu vlast. Činjenica je da, kada smo ulazili u izbore, nismo razmišljali o tako velikoj podršci, a ta podrška je bila jasna. Ljudi žele promene, a ako želite promene, morate biti deo onih koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << te promene mogu sprovesti", rekao je sinoć Prgomet za televiziju RTL.

On je istakao da će Most razgovarati s dve najveće stranke, SDP-om i HDZ-om, ali sa "pozicije pobednika izbora". Na pitanje da li će on biti predložen za mandatara, odgovorio je da o tome u stranci još nisu razgovarali, već samo o reformama koje će tokom razgovora o formiranju buduće vlade predložiti.

Upitan hoće li stranka ostati jedinstvena, budući da je veoma heterogena i da se čuju različite izjave o učešću u vlasti, Prgomet je odgovorio da ne vidi razloga da dođe do razmimoilaženja.

"Reforme su nam na prvom mestu, spremni smo ih sprovoditi, pa čak i ako bi nas to dovelo do gubitka sledećih parlamentranih izbora", naglasio je Prgomet, inače bivši zamenik predsednika HDZ-a.

Drugi član Mosta, Robert Podolnjak, izjavio je jutros za Hrvatsku televiziju da nije čuo Prgometovu izjavu.

"Izjave cure svaki dan u svakom pogledu, moraćete njega pitati, ja nemam tu informaciju", odgovorio je na pitanje hoće li Most imati svog kandidata za mandatara nove vlade.

Most je na nedeljnim izborima osvojio čak 19 mandata, a reč je o novoj, regionalnoj stranci koju vodi gradonačelnik Metkovića Božo Petrov. Od njih će zavisiti formiranje buduće vlasti jer koalicije okupljene oko vodećih stranaka, HDZ-a i SDP-a, nisu uspele da osvoje većinu za formiranje vlasti.

HDZ ima 59 mandata, a SDP 56, s tim da računa na još tri mandata Istarskog demokratskog sabora i najmanje šest manjinskih poslanika, među njima tri srpska.

U javnosti se po objavljivanju rezultata nedeljnih izbora počelo spekulisati o mogućnosti da dođe do podela u Mostu oko podrške SDP-u ili HDZ-u. Navodno je Prgomet, koji je HDZ napustio zbog neslaganja s Karamarkom, bliži saradnji sa SDP-om, a Petrov sa HDZ-om.

U prilog tezi o mogućim podelama u Mostu ističe se činjenica da su se u toj stranci okupile nezavisne liste, načelnici opština i gradonačelnici različitih političkih profila – i ss desnice i sa levog centra.

Uz to je 36-godišnji Petrov jedno vreme bio aktivan u ultradesnom Hrastu. Uoči nedeljnih izbora, Petrov je za N1 rekao da nikad nije bio član te stranke, već da je nastupao na njihovoj listi jer je bio i protiv SDP-a i HDZ-a. On je istakao da su za Most "svetonazorska načela nečije lično pravo i da danas ona nisu prioritet, već ekonomska situacija".

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.