Izvor: B92, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nezavisnosti Kosova ne može biti"

Moskva -- Srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Srbija proglasila pravno ništavim.

"Za nas nezavisnost Kosova ne postoji i ne može je biti. I tu igra veliku ulogu podrška drugih zemalja našoj poziciji", rekao je juče Koštunica u intervjuu za emisiju "Postskriptum" na moskovskom televizijskom kanalu TVC. Koštunica je kazao da su Srbi na Kosovu izrazili svoju volju: "Oni hoće da žive u Srbiji i podržali su Ustav Srbije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na pitanje da li je moguće da neke zapadne zemlje, mimo Ujedinjenih nacija i preko evropskih struktura priznaju nezavisnost južne srpske pokrajine, Koštunica je rekao da je na snazi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN koja reguliše status Kosova.

"On može biti izmenjen samo novom rezolucijom SB UN", rekao je srpski premijer, dodajući da bi pokušaj primene nekog drugačijeg rešenja - jednostranog proglašenja ili priznavanje od zemalja regiona i SAD, predstavljao "direktno nasilje i narušavanje međunarodnog pravnog poretka".

"I to bi bio udarac ne samo po UN, taj primer bi iskoristili separatisti u drugim zemljama i sutradan bi u pitanje bio stavljen čitav međunarodni poredak", kazao je Koštunica.

Na pitanje ruskog novinara da li je perspektiva nezavisnosti Kosova zacrtana još prilikom bombardovanja SR Jugoslavije, predsednik Vlade Srbije je rekao da je Jugoslavija bombardovana bez odluke SB UN.

"Postojala su objašnjenja da je to humanitarna kampanja, međutim ta kampanja NATO-a je imala sva druga obeležja osim humanitarnosti. Kasnije smo videli kako su se vraćali Albanci - u većem broju nego što su otišli. Dolazili su iz Albanije, iz Makedonije, pri čemu ništa nije učinjeno na vraćanju prethodno proteranih Srba", kazao je Koštunica.

"Dolazimo do zaključka da je posle bombardovanja sledeće stvaranje neke neobične tvorevine, NATO države na teritoriji Kosova, sa glavnim gradom u američkoj bazi koja se zove Bondstil", rekao je Koštunica u intervjuu ruskoj televiziji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.