Izvor: B92, 06.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nezavisnost pod nadzorom"

London -- Marti Ahtisari kaže da su svi koji su čitali njegov predlog priznali da je to nezavisnost pod međunarodnim nadzorom.

U intervjuu za BBC, Ahtisari je izjavio da proces konstitusanja srpskog parlamenta i vlade u Beogradu neće uticati na njegove rokove. On je ponovio je da je predstavljanje svog plana o budućem statusu Kosova već jednom odložio kao i da će krajem marta Savetu bezbednotsi predstaviti konačnu verziju predloga za Kosovo. Ahtisari je za britansku štampu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio da će izneti plan o 'nadgledanoj' nezavisnosti.

U razgovoru za BBC Marti Ahtisari, koji inače boravi u Londonu, pozvao je predstavnike Beograda i Prištine da svakako dođu na razgovore 13. februara u Beč.

"Želim da još jednom prođemo kroz ceo plan. Ako imaju nove ideje koje žele da uključe u plan, spreman sam da ih razmotrim. Prostora za izmene predloženog ima, ali potrebno je naravno da za to dobijemo pristanak obe strane, što neće biti lako", kazao je Ahtisari.

BBC je Martija Ahtisarija upitao zašto je izneo plan za koji se unapred znalo da će za Srbe biti neprihvatljiv: "To je reakcija Srba na pitanje samog statusa. Oni ne žele da daju nezavisnost Kosovu, a kosovski Albanci, koji čine 90 odsto tamošnjeg stanovništva, ne žele ništa drugo. Po meni to je potpuno odvojeno pitanje. Moj plan se u najvećoj meri bavi potrebom da se na Kosovu stvori društvo u kome će sve zajednice živeti pristojnijim životom. To su mere zaštite kulturnog i verskog nasleđa srpske pravoslavne crkve, zatim decentralizacije, odnosno stavranja srpskih opština i njihovih veza sa Beogradom. Ovo je, po mom mišljenju dobar, kompromisni plan za obe strane."

Na primedbu da su i međunarodni posmatrači složni u oceni da se ovim planom Kosovu praktično daje nezavisnost, Ahtisari kaže: "I u Beogradu i u Prištini odbio sam da uđem u tu debatu, uprkos insistiranju novinara. Naravno da svako ima pravo da čita dokument onako kako mu odgovara. Ali, svi su priznali da bi to bila nezavisnost pod međunarodnim nadzorom."

Marti Ahtisari je u razgovoru za BBC odbio da se izjasni o mogućnosti da Rusija u Savetu bezebdnosti UN odbaci njegov konačni predlog: "Još nisam dobio konačnu reakciju zainteresovanih strana. To ću, nadam se, saznati početkom marta. Nadam se takođe da će u duhu kompromisa konačna verzija mog plana ipak biti prihvaćena. No, videćemo. Važno je što me je u dosadašnjem radu podržavala kontakt grupa, koja je pozvala dve strane da učestvuju u predstojećim razgovorima u Beču. Što se tiče Saveta bezbednosti, tamo će razgovori početi tek kada napravim konačnu verziju predloga, a to će, nadam se, biti do kraja marta."

Ahtisari je o svom planu za budući status Kosova govorio i za britanske dnevne listove. Tako je za Fajnenšel tajms rekao da će Savetu bezbednosti izneti svoj plan o "nadgledanoj" nezavisnosti za Kosovo.

U razgovoru za Gardijan ocenio je da je malo nade da su ustupci dveju strana mogući i da bi zato, kako se izrazio, "međunarodna zajednica trebalo da bude dovoljno hraba i donese odluku o statusu Kosova ukoliko želi da reši situaciju kada zainteresovane strane to već ne mogu". On je dodao da bi u protivnom moglo doći do pogoršanja bezbednosne situacije u pokrajini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.