Izvor: Blic, 26.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Nezavisnost nije prioritet Crne Gore'

'Nezavisnost nije prioritet Crne Gore'

PODGORICA Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Slobodan Milošević i njegova vlast ne bi trebalo da budu samo briga Crne Gore, ističući da je Crna Gora spremna da vlastitim snagama odbrani svoju državnost i svoju slobodu.

Mi znamo cenu državnosti, znamo cenu slobode, mnogo puta smo je morali platiti kroz istoriju. Spremni smo da je snagom svojih državnih organa i snagom svog demokratskog pokreta branimo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer smatramo da se sa tim vrednostima ne može trgovati rekao je Đukanović otvarajući juče na Svetom Stefanu međunarodnu konferenciju 'Budućnost Crne Gore'. Đukanović je upozorio da sve dok je Slobodan Milošević na vlasti u Beogradu, postoje razlozi za strepnju u pogledu stabilnosti mira, 'ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu'. On je istovremeno ukazao da nije 'na probi' samo sloboda Crne Gore, nego i stabilnost regiona jugoistočne Evrope.

Međunarodna zajednica je projektujući Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu preuzela odgovornost pred ukupnom međunarodnom javnošću za očuvanjem stabilnosti ovog dela Evrope rekao je Đukanović ističući da bi 'svaki incident koji bi izazvao Milošević u bilo kom delu jugoistočne Evrope' istovremeno bio i 'šamar po obrazu međunarodne zajednice'.

Đukanović je rekao da prioritet Crne Gore nije nezavisnost, već razvoj ekonomije, izgradnja multietničkog otvorenog društva i izgradnja ekonomski efikasnog tržišno orijentisanog društva. 'Mi mislimo da takva budućnost pripada ne samo Crnoj Gori, nego da je takva budućnost neminovnost i Srbije', dodao je Đukanović, napominjući da međunarodna zajednica veoma snažno politički i ekonomski podržava Crnu Goru i da ova republika 'predstavlja jednu od realnih šansi za realizaciju i implementaciju politike Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Evropi'.

Danas u Jugoslaviji imamo situaciju da, u okviru formalno iste države, praktično funkcionišu tri sistema. Jedan je diktatura u Beogradu, drugi je demokratski poredak u Crnoj Gori, i treći je međunarodni protektorat, koji se ostvaruje na Kosovu ocenio je Đukanović.

Kompromisa ne može biti oko toga da li ćemo graditi konfliktno i ksenofobično društvo ili potpuno otvoreno društvo koje će biti integrisano u transatlanske strukture. U takvim uslovima nama zajednica sa Srbijom ne smeta ukoliko u nju ugradimo takve ustavnopravne mehanizme koji će u potpunosti zaštititi ravnopravnost Crne Gore. To podrazumeva ozbiljnu decentralizaciju postojeće državne zajednice što smo mi i predložili u platformi istakao je Đukanović. Ukoliko Srbija bude želela da sa nama ide ovim putem mi ćemo to sa zadovoljstvom prihvatiti. Ukoliko Srbija ostane privržena sadašnjem modelu države apsolutno sam siguran da CG neće prihvatiti bilo kakav kompromis na tu temu i da neće biti spremna da se odrekne budućnosti zarad očuvanja zajednice bez perspektive. U tom slučaju sasvim je jasno, CG će iskoristiti pre ili kasnije svoju ustavnu mogućnost da raspiše referendum i da konsultuje svoje građane po pitanju promene državno pravnog statusa i organizuje CG kao samostalnu državu', naglasio je Đukanović.

Na skupu su govorili ministar inostranih poslova Branko Lukovac i potpredsednik Saveta za privatizaciju dr Veselin Vukotić, a najavljeno je učešće vodećih eksperata najuglednijih evropskih i svetskih institucija iz domena spoljne politike, finansija i medija iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Nemačke i Irske. S. RASTODER

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.