Izvor: B92, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nezavisnost gotova stvar"

Priština, Beograd -- Članovi kosovskog pregovaračkog tima izjavili da je nezavisnost Kosova gotova stvar. Riker: Sednica SB o Kosovu 9. oktobra.

Članovi kosovskog pregovaračkog tima su juče, po povratku iz Londona, izjavili da je 10. decembar poslednji dan procesa utvrđivanja statusa i da je posrednička trojka visoko ocenila prištinski dokument o budućim odnosima Kosova i Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, održanoj na prištinskom aerodromu, članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kosovskog pregovaračkog tima su malo komentarisali londonski susret s posredničkom trojkom Kontakt grupe.

Oni su više komentarisali dalji tok procesa, posebno posle 10. decembra, kada ističe mandat izaslanika SAD, Evropske unije i Rusije za status Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da kosovske institucije ne prihvataju da snose posledice blokade ili bilo kog drugog ometanja pregovaračkog procesa koje se u međuvremenu može pojaviti.

"Mogu se čuti i zahtevi za razgovore bez rokova, ciljeva ili bilo kakvih limita. Mi nismo tog mišljenja", rekao je Sejdiu.

Za razliku od Sejdiua, koji redovno naglašava da Priština neće preduzimati nikakve velike korake na svoju ruku i bez saglasnosti zapadnih sila, premijer Agim Čeku je stavio na znanje da i političko strpljenje u Prištini ima granice i da je 10. decembar dan koji treba da označi kraj pregovora.

"Nećemo čekati dugo. Videćemo kako će se stvari odvijati posle 10. decembra , ali nećemo čekati mnogo", rekao je Čeku.

Riker: Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu 9. oktobra

Šef UNMIK-a Joahim Riker obavestio je kosovskog premijera Agima Čekua da će 9. oktobra biti održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, saopšteno je danas iz kabineta premijera Kosova.

Na redovnom nedeljnom sastanku Riker i Čeku su danas u Prištini razgovarali o kretanjima u procesu utvrdjivanja statusa Kosova i u pripremama za lokalne i parlamentarne izbore.

Kako je saopšteno, premijer Čeku informisao je šefa UNMIK-a da će dodatni pregovori o statusu biti nastavljeni sledeće sedmice direktnim susretom delegacija Prištine i Beograda u Njujorku.

Kina: Bez rokova i nametanja

Prema navodima Vlade Srbije, zamenik ministra spoljnih poslova Kine Ćia Conghuaj rekao je u Beogradu da se Kina zauzima za pregovore o statusu Kosova bez ograničenja i nametanja rešenja.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, kineski diplomata je u razgovoru sa predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom kazao da bi nametnuto rešenje "moglo da ima ozbiljne posledice" i da se Kina, kao stalni član Saveta bezbednosti UN, zauzima za poštovanje Povelje UN.

Samo rešenje koje će prihvatiti obe strane je put za rešavanje pitanja Kosova i za postizanje mira i stabilnosti u regionu, naveo je zamenik ministra spoljnih poslova Kine.

Samardžić: Neozbiljnost međunarodne zajednice

Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da "neozbiljan pristup međunarodne zajednice pregovorima o budućem statusu Kosova" može izazvati krizu širih razmera u regionu i dovesti do "trajno nerešivog sukoba".

"Ako se pregovorima ozbiljno ne pristupi, realna alternativa nije pobeda jedne realnosti, već trajno nerešivi sukob najmanje dve, ako ne i više realnosti", naveo je on u autorskom tekstu u nedeljniku NIN.

"Za takav scenario rešenje nemaju ni UN ni EU, a najmanje ga imaju pojedine zapadne zemlje koje do sada nisu pridavale značaj ozbiljnim pregovorima", naveo je on.

A savetnik premijera Srbije i član delegacije Beograda na razgovorima u Londonu Aleksandar Simić izavio je da je Srbija učinila sve da do pravog dijaloga dođe 28. septembra u Njujorku.

"Dostavili smo 'trojci' konkretan predlog pet tačaka za dnevni red susreta u Njujorku. Na naše iznenađenje, posrednici iz EU i SAD želeli su da čuju mnogo više o detaljima našeg predloga suštinske autonomije Kosova", kaže on.

"Smatrali smo, međutim, da to nije pravo vreme i mesto da otkrivamo sve karte plana. Ti detalji upravo treba da budu predmet direktnog susreta sa Albancima", kaže on.

"Čudno nam je bilo što nam to traže, kada su sami poručili da ne žele i da nemaju mandat da nude ili nameću status, već samo da obezbede suštinske razgovore", kaže Simić.

"Opasni scenariji unilateralne nezavisnosti"

Izvršni direktor Balkanskog instituta za demokratiju Ivan Vejvoda rekao je u Poligrafu B92 da je 28. septembar, za kada su najavljeni direktni pregovori Beograda i Prištine, veoma važan datum da bi se videlo da li su obe strane konstruktivne.

Vejvoda objašnjava da su opasni scenariji unilateralnog proglašenja i priznavanja nezavisnosti Kosova i da bi to moglo da dovede u pitanje stabilnost na Balkanu.

"EU, kao što vidimo i kroz aktivnost Išingera, preuzima ipak malo jaču ulogu u odnosu na druga dva člana u toj trojci. SAD veoma pažljivo osluškuju šta će Evropa da im kaže. Ali, odgovornost, cena, trošak za krajnje rešenje Kosova će snositi Evropa", rekao je Vejvoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.