Nezavisnost Kosova za Dan zastave

Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nezavisnost Kosova za Dan zastave"

Agim Čeku

Priština, Beograd -- Premijer Kosova Agim Čeku predložio da 28. novembra, na Dan albanske zastave, jednostrano bude proglašena nezavisnost Kosova.

Kako javlja Rojters, Čeku je posle sastanka sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom u Prištini rekao da je to samo njegova ideja, a da su, da bi se ona ostvarila, potrebni saglasnost pregovaračkog tima Kosova i podrška, u prvom redu, SAD i nekih zemalja Evropske unije.

Agim Čeku je potvrdio pisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kosovske štampe da bi 28. novembra, kada kosovski Albanci slave Dan zastave, Kosovo moglo da jednostrano proglasi nezavisnost. "Mi smo ponudili 28. novembar, što se poklapa sa 120 dana od našeg povratka iz Vašingtona. Istovremeno, to je datum koji slavimo u svojoj istoriji, pa smo to hteli da učinimo još veličanstvenijim", rekao je Čeku.

Čeku putuje u SAD, gde će imati razgovore s državnom sekretarkom Kondolizom Rajs. Novinarima je preneo da bi po povratku iz Vašingtona kosovskoj skupštini mogao da predložiti datum za usvajanje rezolucije o nezavisnosti.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, međutim, smatra da je Čekuova izjava samo još jedan vid pritiska. "Ta izjava dolazi u vreme posete prištinske delegacije SAD, a možda će taj zahtev biti sinhronizovan s nastupima SAD, odnosno da će probati da nađu neko rešenje van SB UN, ako rešenja u SB UN ne bude", kaže on.

"Dakle, sinhronizacija postoji, ali ne smatram to ne znam kako ozbiljnim jer su predstavnici Albanaca i ranije davali takve izjave, što je sve sužavalo njihov manevarski prostor", kaže Ivanović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Dušan Proroković kaže da se ne treba mnogo uzbuđivati zbog izjave Čekua. "Status Kosova ne zavisi od Čekua ili privremene skupštine Kosova, već, na osnovu Povelje UN i Ustava Srbije, isključivo od Beograda. Principi funkcionisanja Kosova i ostvarivanja prava Albanaca na autonomiju zavise od predstojećih pregovora srpske i albanske strane i kasnije odluke UN", kaže Proroković.

Ministar prosvete Zoran Lončar izjavio je da bi nadležni organi Srbije stavili " van snage" svaku odluku o Kosovu koja ne bi bila doneta u SB UN i ne bi bila u skladu s međunarodnim pravom i Ustavom Srbije.

"Svaka jednostrana odluka koja nema pravni osnov u odluci Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je direktno kršenje međunarodnog prava i kao takva je ništava", rekao je Lončar.

Ministar je dodao da će nadležni organi Srbije takvu odluku staviti van snage, u skladu s važećim Ustavom Srbije.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko ocenio je Čekuovu izjavu kao "deo javne debate". On je rekao da su ta i druge izjave kosovskih zvaničnika "deo javne debate koju je uvek zdravo voditi", ali nije želeo da komentariše pomenuti datum.

"Početak predizborne kampanje"

Dušan Janjić

Oliver Ivanović kaže da će na Kosovu najverovatnije 24. novembra biti održani parlamentarni i lokalni izbori.

"To verovatno znači da 28. novembra Čeku neće biti premijer, što dalje znači da on počinje predizbornu kampanju", kaže Ivanović.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da Čekuovu izjavu treba tumačiti kao početak njegove predizborne kampanje.

"Izbori će biti u novembru, a onaj ko pobedi, dakle, treba da ispuni Čekuova obećanja. Ta vrsta kampanje će se tek voditi i biće sve više albanskih lidera koji će najavljivati možda sve kraće datume za proglašavanje nezavisnosti", kazao je Janjić Tanjugu.

On je rekao i da je Čekuova ocena da su pregovori u SB UN doživeli neuspeh nerealna.

"Postoji saglasnost da se privremeno konsultacije Saveta bezbednosti prepuste Kontakt grupi, i od septembra treba očekivati intenzivne razgovore. Rezolucija najverovatnije neće biti doneta pre oktobra", kaže je Janjić.

On je rekao da bi novu rezoluciju o Kosovu "realno" trebalo očekivati tek u martu iduće godine i dodao da je "to ono što muči Čekua".

"Ta njegova izjava nema veze s propašću razgovora Rusije i SAD o pitanju Kosova, već pre svega s njegovim i Rikerovim stavom da Pokrajini obezbede nezavinost. Čak i kad bi neko u ime Kosova proglasio nezavisnost 28. novembra, s obzirom da neće biti odluke Saveta bezbednosti, to neće imati ozbiljnije značenje", rekao je Janjić.

UNMIK: Samo uz zeleno svetlo SAD i EU

Kosovo neće jednostrano proglasiti nezavisnosti sve dok ne dobije za to "zeleno svetlo" iz Vašingtona i Brisela, procenio je politički direktor u UNMIK-u Džolijan Najdžel.

Taj predstavnik međunarodne upravena Kosovu, u izjavi za češki radio. upozorio je da današnja izjava kosovskog premijera Agima Čekua o ideji o proglašenju nezavisnosti pokrajine 28. novembra predstavlja pritisak na UN da se kosovski problem reši.

"Agencije su preuveličale tu izjavu", kazao je Najdžel i dodao da Čeku nije danas najavio da će Priština jednostrano proglasiti nezavisnost u novembru, već da daje predlog do kada bi trebalo status pokrajine da se reši.

"Ne mislim da će nezavisnost biti proglašena jednostrano. To će se desiti tek pošto dobiju zeleno svetlo, a i onda će preostati još neko vreme", rekao je taj zvaničnik UNMIK-a.

Džolijan Najdžel smatra da bi Kosovo jednostranom proglašenju nezavisnosti moglo da pribegne u pat-situaciji, ali samo ako bi dobilo uveravanja da će ga priznati dovoljan broj država.

Svoboda upozorava kosovske Albance

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije i zamenik šefa evropskih socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda upozorio je kosovske Albance da se uzdrže od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Zemlja koja traži pare od Evropske unije, koja dobija pomoć kroz misiju Unije i teži prijemu u EU, a bez dogovora s Briselom proglasi nezavisnost, naljutila bi evropske partnere", kaže Svoboda za bečki Kurir.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.