Izvor: Glas javnosti, 31.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezapamćeni pritisak Zapada

BEOGRAD - Da se problem formiranja nove srpske vlade ne rešava samo u Srbiji, iako spada u unutrašnja pitanja jedne zemlje, potvrđuje i najnovija izjava ambasadora Amerike Kamerona Mantera, po kome bi „vlada Šešelj - Koštunica vratila Srbiju unazad“. Primera mešanja Zapada u pravljenje vlade ima sve više, a još jedan od njih je i jučerašnja poseta ambasadora Velike Britanije Stivena Vordsvorta i Mauricija Masarija iz italijanskog Ministarstva spoljnih poslova Branku Ružiću iz SPS-a. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Koliko još „želja“ zvaničnika zapadnih zemalja možemo da očekujemo dok ne dobijemo novu vladajuću većinu i koliko je to uobičajeno, pitali smo političke analitičare.

Slobodan Antonić nije krio iznenađenje brojem pokušaja uticanja na Srbiju.

- Ne pamtim da je Zapad ikada bio ovoliko aktivan prilikom formiranja neke vlade kao sada. Ta mera uticanja na to da se neka vlada napravi ili ne napravi je nezapamćena. Ako je i Manter, koji se do sada nije oglašavao o ovoj temi, počeo da javno prenosi poruke, ostaje još samo da se oglasi i sam predsednik SAD. To pokazuje veliku zainteresovanost Zapada za Srbiju, ali je neshvatljiv toliki pritisak, naročito posle regularnih i demokratskih izbora - zaključuje Antonić, a posetu Vordsvorta i Masarija Ružiću, tumači kao pokušaj uticanja neke od funkcionera SPS-a.

- To je deo pritiska na pojedine funkcionere te partije, za koje se pretpostavlja da je moguće ubediti ih da odustanu od pregovora sa radikalima i DSS-om. Verovatno je procenjeno da je na Ružića moguće uticati u tom pravcu - kaže Antonić.

Goran Budžak je, komentarišući Manterovu izjavu, rekao da nije ništa novo da se ambasadori velikih sila mešaju u unutrašnje poslove slabijih zemalja.

- To je, nažalost, stara politika velikih sila, a naročito SAD, koje tvrde da je Balkan mesto na kome i oni imaju svoje vitalne nacionalne interese. Podsetimo se još svežeg iskustva sa Vilijemom Montgomerijem koji se, zastupajući interese Amerike, ponašao kao neko ko vedri i oblači na ovim prostorima. Suočavamo se sa mnogobrojnim primerima mešanja u životne i političke cikluse, a kao da se zaboravlja da je to protivno međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija. Takođe, nije ništa novo da velike zemlje vode politiku dvostrukih standarda - ono što je njima dozvoljeno, nije dozvoljeno i drugima, i to je tzv. real politika.

Činjenica da izostaje reakcija naših političara na te pokušaje mešanja u naša unutrašnja pitanja pokazuje da smo na neki način oguglali na takve izjave. Postoje oni koji misle da se treba pomiriti sa sudbinom, i da su reakcije na to nekakva borba protiv vetrenjača, te da je profitabilnije okretati se kako vetar duva. Sa druge strane, razlog zbog kojeg ćute i oni protiv kojih stižu ovakve izjave jeste verovatno procena da se trenutno nalaze na „političkoj klackalici“ i da se ne bi trebalo previše sukobljavati s tim strujama. Verovatno smatraju da je trenutno pametnije trošiti energiju na rešavanje unutrašnjih problema - objašnjava Budžak.

Zapadni olos i svinje treba ignorisati jer od njih nista dobro necemo dobiti.Za to je primera sijaset kroz istoriju.A da je neke lepe srece kao u ostalim normalnim zemljama svaki ovakav pokusaj mesanja koji sprovode Anglosaksonski nacisti bi bio zigosan

Zapad je uvek kako njemu odgovara, posle ovakviih navoda logisno je da bi okrenuli na sva zvona drugu pricu ali njima ocito nesto drugo treba:

Citirajući izveštaj beogradskog dnevnika Blic, tužilac Dermot Grum u podnesku apelacionom veću Tribunala navodi da je "među zaposlenima na VMA otkrivena multidisciplinarna zavera čiji je cilj prikrivanje dokaza i opstrukcija pravosudnog sistema".

Beogradska policija uhapsila je juče više advokata, lekara sa VMA i policajaca koji su bili na platnom spisku kriminalaca kojima su zauzvrat omogućavali da ne budu hapšeni i krivično gonjeni

Dragan Šutanovac unapredio u najviši vojni čin Živka Terzića, koji je operativno pomagao Iliću, Berčeku i Milivojeviću, atentatorima na Vuka Draškovića, da se u vojnoj uniformi helikopterom iz Budve prebace u Srbiju

Tako je i Tadic 21-og marta bio na VMA i kardiologu koji mi je ubio oca 10-og novembra, dao cin, pa je ovaj sada pukovnik.

Verovatno zato su i napravili farsu da pohapse samo 10-ak ljudi i to samo jednu doktorku sa VMA, a da je srece, da policija i sudstvo precesljaju celo VMA.

Naravno, iscrpecu prvo sve zakonske mogucnosti, bez obzira na cinove i zvanja. Istorija je pokazala da ovde niko nije iznad zakona, pa ni 4 ministra policije, 1 ministar odbrane, 1 predsednik i 1 premijer.

NEMOGU ONI DA NAS OSTAVE NA MIRU,MNOGO NAS VOLE PA SU POLUDELI BEZ NAS. JEDINU STVAR KOJU ZNAM JE DA VLADA KOJA NIJE SA NJIMA JE I BICE PRO-SRPSKA.

A TU KATOLICKO-PROTESTANSKO -JEVREJSKA BANDA U KOJU SU SE UKLJUCILI SADA I SIPTARSKI JUNACI, BOLJE DA OSTAVIMO NA MIRU DOCI CE VREME PA CE SE I ONI SAMI POKLATI.

i danas,ona Miloseviceva "malo morgen" sluzi za sprdmju,a covek je bio potpuno u pravu i zato ga je zapad unistio uz pomoc domacih pomagaca i izdajnika.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.