Nezakonita tradicija

Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezakonita tradicija

Napadnut portir u zgradi SO Bujanovac. – Adnan Salihu kaže da postavljanje zastave nije bilo predviđeno, ali dodaje da Albanci traže pravo da koriste svoju zastavu

Bujanovac – Grupa mladih Albanaca upala je juče oko 12 sati u zgradu Skupštine opštine Bujanovac i na njoj postavila albansku zastavu, pošto su prethodno napali portira na ulazu u opštinsku zgradu Pavla Nikolića.

"Radio sam u smeni na portirnici, zatvorio sam vrata, a gomila je silom prodrla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u zgradu, izudarali su me po glavi, ne sećam se koliko puta i ko, nosili su zastavu, doterali su me do zida, umešao se u sve to radnik pošte koji drži šalter u ovoj zgradi, rekavši mi da ih ne sprečavam i da ne diram zastavu. Otrčali su uz stepenice, obili su vrata i postavili zastavu na zgradu. Nisam imao kome da se požalim, ni predsedniku opštine Nagipu Arifiju, ni predsedniku SO dr Adnanu Salihuu, jer su obojica, kao i ostali funkcioneri, bili u Domu kulture", rekao je za "Politiku" vidno uzbuđeni Nikolić.

Albanci u bujanovačkoj opštini, kao i prethodnih godina, i ovog 28. novembra proslavili su Dan albanske zastave svečanom akademijom u Domu kulture "Vuk Karadžić". Program, u čijem su izvođenju učestvovali i učenici srednjih škola, bio je posvećen uglavnom "herojima palim za slobodu Albanaca". Lideri političkih partija sa ovih prostora založili su se da albanska zastava, odnosno, kako kažu, zastava svih Albanaca, bude u legalnoj upotrebi. Nedavno usvojeni ustav Srbije zabranjuje upotrebu zastave strane države.

Pre početka svečanosti u Domu kulture sa te zgrade je skinuta zastava Republike Srbije, koja je posle pet minuta ponovo vraćena na svoje mesto, kažu očevici, intervencijom direktorke Vjolce Sadiku.

Posle svečanosti i svega što se dešavalo na Trgu Karađorđa Petrovića, na kome je primećeno uobičajeno prisustvo policije, koja je sve događaje posmatrala sa distance, pokušali smo o svemu da porazgovaramo sa čelnicima lokalne samouprave. Predsednik opštine Nagip Arifi je, kako nam je rečeno, bio "zauzet drugim obavezama", ali je na razgovor pristao novoizabrani predsednik Skupštine opštine dr Adnan Salihu.

– Organizacioni odbor je ovogodišnju svečanost zamislio kao proslavu zastave svih Albanaca, a ne samo kao Dan države Albanije. Ova priredba je imala i protestni karakter, pošto postojeći zakon ne dozvoljava slobodnu upotrebu naše zastave.

Na pitanje zašto su i pored zabrane postavili zastavu na zgradu Skupštine opštine, Salihu kaže da je to učinjeno mimo odluke i scenarija organizacionog odbora, kojima nije bilo predviđeno postavljanje zastave, da Srbi to ne bi protumačili kao provokaciju. Ipak, nije bio precizan u odgovoru na pitanje zašto, ako je već tako, zastava nije odmah skinuta sa zgrade. On je rekao da nije ovlašćen da to naredi.

Što se fizičkog napada na portira Srbina tiče, Salihu je rekao da za tako nešto prvi put čuje. "Mi hoćemo legalnu upotrebu naše zastave, a nismo hteli nikakve incidente", zaključio je.

Treba reći da su dešavanja povodom Dana albanske zastave predvideli lokalni funkcioneri Demokratske stranke Srbije, Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije, Srpskog pokreta obnove i Socijaldemokratske partije. Oni su uputili obaveštenje predsednicima Republike i Vlade Srbije, ministru odbrane, unutrašnjih poslova i pravde, u kojem upozoravaju da se "Srbi i ostali nealbanci koji ovde žive nalaze u jednom nezavidnom položaju prilikom odbrane svojih nacionalnih interesa i bezbednosti svojih porodica od strane albanske nacionalne manjine, veštački dovedene na vlast. Želimo da vas obavestimo da će kulminacija svega ovoga doći do izražaja 28. novembra, kada Albanci i bivši teroristi slave Dan zastave Albanije, ne vodeći računa da žive na teritoriji države Srbije, tako što će javno istaći albansku zastavu na zgradi SO Bujanovac", stoji, između ostalog, u obaveštenju, koje su potpisali predsednici opštinskih odbora DSS-a, DS-a, SPS-a, SPO-a i SDP-a. Datum na obaveštenju 26.11.2006.

Jedan od potpisnika, Nenad Tasić, predsednik OO SPO-a, kaže da je potrebno da Vlada Srbije odmah uvede privremene mere u u Bujanovcu.

Podsetimo, ranijih godina Albanci su svoju zastavu obično isticali na zgradi Doma kulture, a prošle godine pokušali su da je okače i na zgradu SO, ali ih je u tome sprečila policija.

--------------------------------------------------------------------------

Lađević: Isticanje albanske zastave protivzakonito

Direktor vladine službe za ljudska i manjinska prava Petar Lađević izjavio je juče da organi lokalne samouprave u Bujanovcu moraju biti upozoreni da je isticanje državne zastave Republike Albanije na zgradi Skupštine opštine u tom mestu – protivzakonito.

On je napomenuo da ta nacionalna manjina nije formirala nacionalni savet, pa samim tim nema prava na isticanje svojih obeležja.

Lađević je podsetio da je nužno da ta manjina iskoristi pravo i u skladu sa zakonom formira svoj savet. (Tanjug)

--------------------------------------------------------------------------

U Preševu skinuli srpsku zastavu

PREŠEVO – Albanci u Preševu skinuli su juče zastavu Srbije za zgrade Skupštine opštine u tom gradu i istakli tri zastave Albanije, za vreme proslave nacionalnog praznika te države 28. novembra – Dana zastave.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je novinarima da taj događaj ne treba tumačiti kao incident jer, kako se izrazio, "i Albanci u Srbiji imaju pravo na svoje simbole".

Predsednik Demokratske unije doline Skender Destani izrazio je nezadovoljstvo zbog skidanja srpske i isticanja albanske zastave i rekao da je zbog toga "iznenađen, deprimiran i uvređen".

Novinarima je takođe kazao da bi napustio proslavu Dana zastave da je to video i zatražio da se utvrdi odgovornost učesnika tog događaja.

Nešto više od 2.000 Albanaca, uglavnom učenika osnovnih i srednjih škola, prisustvovalo je obeležavanju tog praznika Albanije u Preševu. Oni su nosili desetak zastava Albanije.

Nakon intoniranja himne Albanije, održan je minut ćutanja poginulim pripadnicima zvanično rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, a na skupu su govorili i albanski političari sa juga Srbije Ragmi Mustafa, Skender Destani, Riza Halimi, Nagmi Hajredimi i Orhan Redžepi.

Osim na glavnom gradskom trgu, nije bilo istaknutih albanskih zastava u drugim delovima Preševa.

Pred kraj skupa, pod teretom članova hora, srušila se bina napravljena od metalnih šipki, ali niko od učesnika programa nije povređen. (Beta)

-------------------------------------------------------------------------

Ljajić: Dobro je što policija nije reagovala

Rasim Ljajić, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, ocenio je za "Politiku" da je u Bujanovcu i Preševu juče, prilikom obeležavanja Dana zastave, albanskog nacionalnog praznika, bilo kršenja zakona, ali nije mogao da odgovori na pitanje i kako će država da reaguje na to.

– Kršenja zakona objektivno jeste bilo. Najvažnije je, ipak, da nije bilo većih incidenata – kaže Ljajić i ocenjuje da je dobro što policija nije reagovala, jer bi to, prema njegovoj proceni, moglo da dovede do destabilizacije stanja. Ljajić, takođe, ocenjuje da se svake godine euforija oko obeležavanja ovog datuma na jugu Srbije smanjuje.

Zamoljen da prokomentariše informaciju da je, kako je javio dopisnik "Politike" iz Bujanovca, portir u zgradi bujanovačke opštine Pavle Nikolić napadnut prilikom upada grupe od dvadesetak mladih Albanaca koji su na zgradi želeli da postave albansku zastavu, Ljajić je rekao da nema informacije da je do tog incidenta uopšte došlo.

– Celog dana sam bio u kontaktu sa ljudima iz Koordinacionog tela koji se nalaze u Bujanovcu i Preševu i prvi put čujem za tu informaciju. Niko od njih to nije zabeležio – kaže Ljajić.

Ž. Matić

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.