Nezadovoljna tužiteljka

Izvor: Politika, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezadovoljna tužiteljka

Glavna tužiteljka Haškog tribunala sugerisala da Srbija pruža utočište ne samo Ratku Mladiću već i Radovanu Karadžiću

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte boraviće danas i sutra u Beogradu gde će razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije i koordinatorima za primenu Akcionog plana. Kako je najavljeno, Karla del Ponte će se sastati s potpredsednicom Vlade Srbije Ivanom Dulić-Marković i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s tribunalom Rasimom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ljajićem, sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a predviđen je i susret sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Uoči dolaska u Beograd glavna tužiteljka tribunala o saradnji Srbije sa ovim sudom razgovarala je u Helsinkiju sa komesarom za proširenje Evropske unije Olijem Renom. Ona je tom prilikom kazala da nije zadovoljna načinom na koji Srbija sprovodi Akcioni plan čiji je cilj pronalaženje, hapšenje i izručenje tribunalu generala Ratka Mladića. Ona je, međutim, izrazila optimizam u pogledu hapšenja bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, ukoliko EU zadrži suspenziju na pregovore sa Srbijom dok zvanični Beograd ne ostvari punu saradnju s tribunalom – a to znači, kako je rekla, "Mladić u Hagu ili Mladić lociran".

Međutim, u govoru koji je održala na seminaru o ljudskim pravima u glavnom gradu Finske, Karla del Ponte je sugerisala da Srbija pruža utočište ne samo Ratku Mladiću već i Radovanu Karadžiću. Aludirajući na Srbiju, tužiteljka se upitala i "može li EU tolerisati da zemlja kandidat za prijem u EU pruža utočište dvema osobama optuženim za genocid".

Na govor Del Ponteove reagovao je ministar pravde Zoran Stojković. On je izjavio da je ubeđen da se bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić ne krije u Srbiji, i da lansiranje takvih vesti predstavlja novi pritisak na Srbiju. "Karadžić se pre nalazi negde drugde. To je novi vid pritiska na našu zemlju, jer mi znamo da moramo da tražimo Ratka Mladića, a oni kažu ili ga nađite ili dokažite da nije tu", kazao je ministar i dodao da je veoma teško dokazivati negativnu činjenicu. "Oni će sutra, ako rešimo pitanje Mladića nametnuti nešto novo", kazao je Stojković i naglasio da svi organi zaduženi za sprovođenje Akcionog plana za saradnju s Haškim tribunalom međusobno sarađuju i čine sve što mogu da se to pitanje okonča.

U Evropskoj uniji, međutim, nisu izgubili nadu da će razgovori Del Ponteove sa našim zvaničnicima ipak uroditi nekim plodom. Iz Brisela je stigla vest da se Evropska unija i komesar Oli Ren nadaju da će srpske vlasti haškom tužiocu predočiti neke "pozitivne znake" o saradnji sa tribunalom. To je, uostalom, najavio i premijer Vojislav Koštunica koji je rekao da će glavna tužiteljka biti obaveštena šta se radilo u okviru Akcionog plana, ali je pri tome naglasio i da ovaj plan nije donela Vlada Srbije nego je donet u saradnji sa Evropskom unijom.

Posle razgovora sa našim zvaničnicima Karla del Ponte će, kako je to uobičajeno, podneti izveštaj, koji će, kako se nezvanično može saznati, biti tako intoniran da Evropskoj uniji daje dovoljno prostora kako za negativnu tako i za pozitivnu odluku o nastavku pregovora.

J. Cerovina

[objavljeno: 02.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.