Neutralna odluka suda o Kosovu ne ide u korist Srbije

Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neutralna odluka suda o Kosovu ne ide u korist Srbije

Ne gledaj nikada da li si i koliko bolji u nečemu o drugoga, nego koliko si sam uradio da budeš bolji. Crna Gora je uradila sve što je planirala. Dobili smo upitnik od Evropske unije, radili na odgovorima oko četiri meseca, završili odgovore na pitanja i dostavili ih EU, već dobijamo i dopunska pitanja. Verujem da bi taj posao mogao da se završi do kraja 2010 godine, kada bi Crna Gora mogla da dobije status kandidata, odgovara potpredsednik Vlade Crne Gore Svetozar Marović na pitanje o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proceni koliko je Crna Gora ispred Srbije na putu ka EU.

Put u EU sličan kvalifikacijama desetobojaca na Olimpijadi: Marović

On u razgovoru za "Blic" kao značajan potez navodi taj što je zvanična Podgorica postala članica akcionog plana i ušla u završnu fazu u pristupanju u NATO.

- Odluka o liberalizaciji viznog režima zajedno sa Srbijom i Makedonijom potvrđuje da je Crna Gora na dobrom putu ka EU, da postiže konkretne rezultate i ima primeran uspeh. Taj uspeh mi želimo Srbiji. Uspeh Srbije na putu pristupanja EU nije i neće biti samo njen. To je uspeh i podsticaj za čitav region. Srbija je zemlja koja ključno utiče na brzinu evropeizacije Zapadnog Balkana. Zato smo životno zainteresovani za napredak Srbije i podršku njenih građana takvoj evropskoj perspektivi Srbije - kaže Marović.

Da li očekujete da sve zemlje Balkana uđu u paketu u EU?

- Mislim da je najvažnije da svi idemo napred, a da je manje bitno ko je za trenutak ispred, ko će ubrzo stići ili voditi u primeni ili ostvarenju zajedničkih ciljeva. Konačno, odluka o ulasku zemalja Balkana zavisiće ipak od dva razloga. Prvog - od EU i njene politike na koju možemo manje uticati i drugog - od nas samih, koliko smo uspešni u našim reformama, podizanju nivoa pravnih, političkih i socijalnih standarda života. Ponekad mi sve to liči na pretkvalifikacije desetobojaca na Olimpijskim igrama: ako hoćete da uđete u finale, manje je važno koje ste mesto zauzeli u konkretnoj disciplini, važniji je rezultat koji se postigli i on odlučuje o vašem napretku. Zato treba biti bolji svaki dan, ne samo zbog ulaska u EU nego, pre svega, zbog nas samih.

Da li će Crna Gora preispitati odluku o priznanju Kosova ako Međunarodni sud pravde presudi u korist Srbije?

- Lično sam za to da Crna Gora bude spremna da preispita svoju odluku o priznanju Kosova ako Međunarodni sud donese odluku da je proglašenje nezavisnosti bilo nelegalno. I tako ne mislim samo ja. No, ipak, izvinite, mislim da je u ovom trenutku za sve u Srbiji, i ne samo u njoj, važnije sačekati i videti kakva će biti odluka Suda od toga šta će Crna Gora uraditi u vezi sa sadržajem odluke. Treba sačekati i videti kakva će to odluka biti. Crna Gora nije otvorila pitanje Kosova. Od nas neće ni zavisiti na koji način će se to pitanje konačno rešiti. Ono što najiskrenije želimo jeste da Kosovo ne bude prepreka za napredak građana Srbije, niti za napredak i siguran život svih građana na Kosovu. Najvažnije je saznati odluku Suda. Da li će to biti pravna ili politička odluka? Pravno bi značilo očekivati da Sud presudi da je proglašena nezavisnost Kosova bila legalna ili da ta odluka o nezavisnosti nije bila legalna. Biću iskren, ne očekujem da će Sud doći do tako preciznih formulacija. To znači da bi u suprotnom imali odluku koja pravno definiše situaciju na način koji će dopustiti moguća široka i različita tumačenja ili će to biti odluka koja će pozvati na nastavak nekog pregovaračkog procesa. U ovom slučaju uspeh odluka Suda zavisio bi u najvećoj meri od najuticajnijih zemalja i njihove spremnosti da takvu odluku protumače na najbolji način. Da li će to sve biti tako i u kom pravcu će nakon odluke Suda krenuti, teško je sada anticipirati. Do odluke Suda možemo ponoviti samo iskrene namere da se ovo otvoreno pitanje regiona reši u skladu sa međunarodnim pravom, da bude pravedno i demokratski, tj. političko ostvarljivo.

A ukoliko Sud donese odluku koja se može različito tumačiti, kakav će biti stav Crne Gore?

- Ako Sud donese odluku koja neće ići u korist bilo koje strane, to znači da će doneti odluku koja neće ići ni u korist Srbije koja je tražila da Sud proglasi odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova nelegalnom. To bi moglo da znači da odluka nije nelegalna, što bi značilo da Sud uvažava faktičko stanje, a to znači i sve do sada učinjeno, uključujući i učinjena priznanja. U tom slučaju svaka promena stava Crne Gore značila bi neuvažavanje Suda.

Da li će Podgorica ipak poslati ambasadora u Prištinu? Kada? U kojoj meri bi to unazadilo odnose sa Beogradom?

- U poslednje vreme o uspostavljanju diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova se puno govori, iako ne razumem do kraja zašto. Želim i ovde da ponovim svoj lični stav: Mislim da taj proces ne treba požurivati dok se u Hagu vodi postupak i očekuje odluka Međunarodnog suda. Strpljenje nikome nije bilo neprijatelj. Nemam dilema da će Vlada CG pre nego donese bilo kakvu odluku u tom pravcu ozbiljno i odgovorno sagledati sve aspekte tog pitanja i čuti sva razmišljanja. U ovom trenutku Vlada, koliko ja znam, nema predlog MIP-a za otvaranje diplomatskih predstavništva u Prištini, što potvrđuje zaključak da Crna Gora kao nezavisna i samostalna država ovo pitanje veoma odgovorno i ozbiljno sagledava, ceneći, pre svega, interes i stabilnost celog regiona.

Stanko Subotić nije u Crnoj Gori

Ratko Knežević je bukvalno optužio vlasti u Crnoj Gori da su dale zeleno svetlo za šverc cigareta, povezao Mila Đukanovića i Stanka Subotića, za koga tvrdite da vam je prijatelj?

- Nisu to ni nove optužbe, ni novi argumenti. Nov je pokušaj i vreme. Niko ne može biti iznad zakona niti može izbeći susret sa istinom, svako od nas upozna ljude na svoj način. I niko nikada ne zna sve o onom drugom, pa čak ni kad su najbliži. Lično, bio sam uvek bliži onima koji se brane nego onima koji napadaju i optužuju.

Kada ste se poslednji put susreli sa Subotićem i da li je on u Crnoj Gori?

- Subotić sigurno nije u CG.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marović: Uspeh Srbije - podsticaj

Izvor: B92, 28.Dec.2009, 01:30

1170. Nadbiskup Tomas Beket ubijen je po nalogu engleskog kralja Henrija II pred oltarom Kenterberijske katedrale. Ranije blizak kraljev prijatelj i kancelar do izbora za nadbiskupa 1162, usprotivio se nameri Henrija II da ograniči crkvenu vlast i odbio da položi zakletvu na kraljeva "Klarendonska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.