Neustavne odredbe Zakona o sudijama

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 17.Jun.2009, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neustavne odredbe Zakona o sudijama

Beograd -- Ustavni sud odlučio da sudije ne mogu biti članovi izbornih komisija. Bivša predsednica RIK-a, sudija Sonja Brkić, smatra da nije bila u sukobu interesa.

Obrazlažući odluku Ustavnog suda, predsednica suda Bosa Nenadić navela je da su sporne odredbe članova 30 i 64 Zakona o sudijama iz 2008. godine u suprotnosti sa ustavnim načelom o nezavisnosti i samostalnosti sudova.

"Članstvo sudija u izbornim komisijama suprotno je i sa ustavnim načelima podele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasti i zabrane sukoba interesa", rekla je Nenadićeva, navodeći da sporna odredba zakona ne štiti sudije ni od političkog uticaja, jer članove Republičke izborne komisije predlažu poslaničke grupe u kojima su predstavnici političkih stranaka.

Sporna odredba propisuje koje dužnosti sudije ne smeju da obavljaju, a eksplicitno navodi da sudije mogu da budu članovi republičke i pokrajinske izborne komisije i izbornih komisija koje osnivaju jedinice lokalne samouprave.

Predsednica Ustavnog suda navela je i da odredba koja omogućava ministru pravde da pokreće postupke za razrešenje sudija dovodi u pitanje "unutrašnji personalni vid samostalnosti i nezavisnosti sudova".

Brkićeva: Nisam bila u sukobu interesa

Pre tri meseca sudija Vrhovnog suda Sonja Brkić je posle pritisaka u medijima podnela ostavku na mesto predsednice Republičke izborne komisije.

Tada je ostavku podnela i ministarka pravde Snežana Malović, kao i još osam članova RIK-a, predstavnika Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, nakon što su mediji obelodanili informacija da su članovi RIK-a prošle godine sebi isplaćivali višemilionske naknade za rad.

Sonja Brkić u izjavi za B92 kaže da su dok je ona bila na čelu tog tela važile druge odredbe po kome ona nije bila u sukobu interesa.

"Nemam neki komentar i ne želim da komentarišem odluku Ustavnog suda, ali ona za mene nije bila neočekivana. Takva odredba ranije nije postojala, a da li je sudija u sukobu interesa o tome je postojala zakonom propisana procedura i tada se to moglo”, kaže Brkićeva.

"U vreme kada se postavljalo pitanje sukoba interesa moje funkcije u RIK-u i sudstva, to se uređivalo kroz odluke Velikog personalnog veća. Situacija je sada drugačija kada je Ustavni sud doneo odluku, to se odnosi na budućnost i samu tu odredbu koja neće moći da ostane u zakonu", navodi ona.

Sporne odredbe bile su deo najnovijeg Zakona o sudijama usvojenog 22. decembra prošle godine.

Ustavni sud podseća da je i tada ukazivao da je protivustavno da ministar kao nosilac izvršne vlasti može da pokrene postupak za razrešenje sudija.

Time se narušava načelo podele vlasti, samostalnost i nezavisnost sudova i omogućava vršenje pritiska na sudije, podseća Ustavni sud.

Te odredbe prestaju da važe osam dana po objavljivanju odlukom Ustavnog suda u Službenom glasniku.

DS i SNS: Što pre predložiti nove članove RIK-a

Predstavnici Demokratske stranke i Srpske napredne stranke ocenili su danas da treba što pre predložiti nove kandidate za članove Republičke izborne komisije umesto članova koji su početkom ove godine podneli ostavke.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija kazala je novinarima u parlamentu da još nema utrđenih predloga novih kandidata za članove RIK-a.

"Dok Skupština ne konstatuje prestanak mandata članovima RIK-a oni su još uvek formalno članovi, ali verujem da ćemo to pitanje ubrzo rešiti", rekla je Kolundžija.

Na pitanje da li članovi RIK-a koji su podneli ostavke primaju plate, ona je kazala da ne primaju i dodala da njima nije formalno istekao mandat.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić kazao je da očekuje da iduće nedelje budu izabrani novi članovi RIK-a, jer su sve stranke spremne da predlože kandidate.

On je rekao da ne zna zašto vladajuća većina još nije, kao tačku dnevnog reda, zakazala izbor novih članova RIK-a, i da će već sutra poslaničkim pitanjem to zatražiti.

Nikolić je rekao da članovi primaju plate, da njihove ostavke nisu konstatovane na sednici Skupštine, umesto njih nisu izbarni novi članovi i oni obavljaju te poslove, kao i da su dve sednice RIK-a zakazane, ali da zbog nedostatka kvoruma nisu održane.

"Članovi nisu podneli ostavke zbog kritika o platama, nego o primanjima, jer su ta primanja sad potpuno ukinuta tako da, da nije tog moralnog duga, oni bi sad mogli potpuno normalno da ostanu na funkcijama", kazao je Nikolić, kao i da će doći novi ljudi umesto njih, ali da takvih primanja više nikada neće biti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obustaviti izbor sudija

Izvor: Radio 021, 16.Jun.2009, 16:37

Društvo sudija Srbije tražiće od Ustavnog suda da zabrani raspisivanje oglasa za izbor svih sudija po Zakonu o sudijama dok taj sud ne odluči da li je reizbor sudija ustavan ili ne, izjavila je danas predsednica društva Dragana Boljević. "Očekujemo da Ustavni sud što pre donese odluku o inicijativi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.