Neuspela invazija ribarskim brodovima protiv Madura ili – Zaliv svinja 2. deo?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2020, 12:41

Neuspela "invazija ribarskim brodovima" protiv Madura ili – Zaliv svinja 2. deo?

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je Sjedinjene Američke Države za organizovanje invazije na njegovu zemlju koja je osujećena, a koju je, kako tvrdi, izvela mala grupa plaćenika u dva ribarska broda.

O tome pišu svetski mediji, ukazujući na to da je neuspeli upad u vreme pooštrenih tenzija dve zemlje upoređen sa iskrcavanjem kubanskih emigranata uz američku podršku u Zalivu svinja 1961.

Venecuelanski lider je rekao da predsednik SAD Donald Tramp stoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iza pokušaja upada, pošto su vlasti te zemlje uhapsile dvojicu Amerikanaca uz optužbe da su učestvovali u planu za svrgavanje Madura uz podršku opozicije, preneo je radio Slobodna Evropa.

Maduro je rekao da je osujećeni plan sličan propaloj akciji u Zalivu svinja 1961. godine kada su Kubanci iz egzila uz podršku vlade SAD pokušali da sruše tadašnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra.

On tvrdi da je Tramp unajmio bivšeg pripadnika američke vojske Džordana Gudroa za obuku plaćenika.

Tramp je negirao da je njegova administracija umešana u akciju, dok Vašington optužuje Madura za kampanju dezinformisanja.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je, takođe, odbacio navode Madura, rekavši da su SAD bile umešane, drugačije bi se završilo.

Amerikanci identifikovani kao Luk Denman i Ejran Beri su među 17 uhapšenih zbog navodnog učešća u invazionim snagama koje su planirale ubistvo Madura, ali su presretnuti u nedelju, 3. maja kod obale, na oko 40 minuta od prestonice Karakasa.

Još osam navodnih napadača je ubijeno.

Državni tužilac Venecuele rekao je da je opozicioni lider Huan Gvaido potpisao ugovor vredan 212 miliona dolara za angažovanje plaćenika i to preko novca koji su SAD zaplenile od državne naftne kompanije PDVSA.

Maduro je rekao da je Tramp direktni vođa celog upada i pokazao snimak na kojem Denman govori da ga je unajmio Gudro za misiju zauzimanja međunarodnog aerodroma u Karakasu.

Maduro je na državnoj televiziji pokazao pasoše Denmana (31) i Berija (41), tvrdeći da se prema njima postupa s poštovanjem i da ih čeka pravično suđenje.

Vojska SAD je potvrdila da su oni bivši pripadnici bezbednosnih snaga SAD i Pompeo je rekao da će SAD iskoristiti svako dostupno sredstvo da ih vrate kući.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.