Netanijahu: Istorijska poseta Vučića

Izvor: Politika, 01.Dec.2014, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu: Istorijska poseta Vučića

U godinama koje dolaze Izrael i Srbija mogu da sačuvaju višegodišnje prijateljstvo i ozbiljno da investiraju u svoje odnose, poručio je premijer Srbije

Jerusalim – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je dvodnevnu radnu posetu Izraelu susretom sa predsednikom Vlade Izraela Benjaminom Netanijahuom, koji je izrazio očekivanje da će poseta srpskog premijera doprineti poboljšanju saradnje dve zemlje.

„Ovom istorijskom posetom pokazali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ste prijateljstvo sa narodom Izraela. Možemo da uradimo mnogo više i vaša poseta će služiti tome da se naša saradnja poboljša”, rekao je Netanijahu obraćajući se novinarima pre sastanka s Vučićem, prenose agencije.

Vučić je rekao da u godinama koje dolaze Izrael i Srbija mogu da sačuvaju višegodišnje prijateljstvo i ozbiljno da investiraju u svoje odnose.

„Na polju ekonomije i politike možemo da proširimo našu saradnju na industriju, poljoprivredu, sektor informacionih tehnologija, kao i na bezbednosne teme. Mi ne zaboravljamo prijatelje koji su bili uz nas u najtežim trenucima, kao što su bile majske poplave i pomoć koju nam je Izrael tada poslao. Uvek ćemo tražiti mir i naći konkretne načine za saradnju između naše dve države”, rekao je srpski premijer.

Uoči razgovora Vučić je izraelskom premijeru preneo i zahvalnost na stavu Izraela da ne prizna nezavisnost Kosova, koju je ponovio i u kasnijem razgovoru sa predsednikom IzraelaReuvenom Rivlinom. Vučić je predsedniku Rivlinu zahvalio i na podršci koju Izrael pruža Srbiji u međunarodnim organizacijama.

Teme razgovora Vučića i Rivlina bile su jačanje trgovinske i ekonomske, ali i političke saradnje. Premijer Vučić je naglasio da je došao u Izrael kako bi investirao u budućnost odnosa dve zemlje, a predsednik Rivlin je u otvorenom obraćanju, kako je saopštila Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije, istakao: „Želim da pojačamo saradnju naše dve zemlje i da nastavimo prijateljske odnose naša dva naroda.”

Srpski premijer je istakao da je važno privući što veći broj investitora iz Izraela, što će dovesti do dobrobiti za obe zemlje. Naglašeno je i da treba raditi na unapređenju saradnje i u drugim sferama, sportu i kulturi.

Vučić je u prepodnevnim satima posetio Memorijalni kompleks Jad Vašem i položio venac, a nakon susreta sa Rivlinom zasadio je drvo u Vrtu nacija.

Za danas je planirano da razgovara sa ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom, a potom i sa bivšim predsednikom Izraela Šimonom Peresom.

B. B.

----------------------------------

Izraelske investicije u Srbiju 1,3 milijarde evra

Prema podacima Privredne komore Srbije, Izrael je u 2013. godini bio na 42. mestu na listi najznačajnijih partnera Srbije u izvozu i na 49. mestu u izvozu. Prošle godine je robna razmena dve zemlje dostigla 43,5 miliona dolara, od čega je izvoz Srbije vredeo 16,9, a uvoz 26,6 miliona dolara.

Po statistici Narodne banke Srbije, ukupna vrednost direktnih ulaganja Izraela u novcu u Srbiji od 2000. do 2012. godine dostigla je oko 52 miliona dolara. Procenjuje se, međutim, da je realna vrednost izraelskih ulaganja u ovom periodu dostigla oko 1,3 milijarde evra.

Izraelski investitori su najviše ulagali u nekretnine. Prva najznačajnija izraelska investicija bila je izgradnja poslovnog centra „Earport siti” u Novom Beogradu, zatim tržni centar „Plaza centar” u Kragujevcu, „Big CEE”u Novom Sadu, tržni centar u Pančevu i Hotel „Plaza” u Beogradu. Na mestu nekadašnje Industrije kotrljajućih ležajeva u Beogradu počela je priprema terena za izgradnju stambenog kompleksa koji će imati 100.000 kvadratnih metara.

Al. M.

objavljeno: 01.12.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić u Jad Vašemu

Izvor: Mondo, 01.Dec.2014

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u dvodnevnoj poseti Izreaelu položio je danas venac u Memorijalnom kompleksu Jad Vašem u Jerusalimu...Foto: Emil Vaš/Beta..Vučić će se danas sastati sa predsednikom Vlade Izraela Benjaminom Netanijahuom, kao i sa predsednikom Izraela Reuvenom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.