Nesvrstani: Od Beograda do Beograda

Izvor: B92, 04.Sep.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesvrstani: Od Beograda do Beograda

Beograd -- Pokret nesvrstanih zemalja osnovan je pre 50 godina u Beogradu, gde će 5. i 6. septembra biti i obeležena jubilarna godišnjica nesvrstanih.

Pokret se u drugoj polovini prošlog veka suočavao sa mnogim izazovima, usponima i padovima.

Ideja o osnivanju Pokreta nesvrstanih javila se sredinom pedesetih godina prošlog veka, kao protivteža blokovskoj podeli sveta.

Prva, osnivačka konferencija održana je od 1. do 6. septembra 1961. godine u Beogradu, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zgradi Narodne skupštine koja je za tu priliku bila posebno preuređena.

Na samitu su učestvovali šefovi država i vlada 25 vanblokovskih zemalja, većina iz Afrike i Azije i dve evropske: Afganistan, Alžir, Burma, Cejlon, Etiopija, Gana, Gvineja, Indija, Indonezija, Irak, Jemen, Jugoslavija, Kambodža, Kipar, Kongo, Kuba, Liban, Maroko, Mali, Nepal, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Tunis i Ujedinjena Arapska Republika, koju su tada činili Egipat i Sirija.

Prisustvovali su i predstavnici 40 oslobodilačkih i antikolonijalnih pokreta. Tri zemlje - Bolivija, Brazil i Ekvador - bili su u ulozi posmatrača.

Na samitu je u centru pažnje bila "velika četvorka": predsednici Indije Džavaharlal Nehru, Indonezije Sukarno, Egipta Gamal Abdel Naser i Jugoslavije Josip Broz Tito. Oni će u godinama koje su usledile igrati značjnu ulogu u Pokretu sve do njihovog odlaka s političke pozornice.

Jugoslavija je bila domaćin samita Pokreta nesvrstanih i početkom septembra 1989. godine u Beogradu.

Pokret nesvrstanih, koji je privukao većinu zemalja, bio je osnovan kao front "trećeg sveta" protiv dominacije dva vojna bloka: zapadnog NATO-a i istočnog Varšavskog ugovora. On je, bez sumnje, odigrao određenu ulogu u oslobođanju pojedinih zemalja od kolonijalnih sila kao i u borbi za smenjenje jaza između bogatog severa i siromašnog juga, ali istoričari tek treba da ocene njegove stvarne domete.

Prve pukotine u pokretu počele su da se javljaju kada su pojedine zemlje članice počele da se priklanjaju Sovjetskom Savezu, odnosno SAD. Pokret se, zapravo, "slomio" čak desetak godina pre devetog beogradskog samita, odnosno 1979. godine, zbog unutrašnjih nesuglasica kada je Sovjetski Savez napao Avganistan, jer su neke države podržavale ŠSR, a neke Avganistan.

Slabljenju njegovog uticaja doprinela je smrt ili odlazak s vlasti Nehrua, Nasera, Sukarna i Tita, koji su bili ličnosti čija reč je jedno vreme nesumnjivo imala određenu "težinu" u svetu.

Pad Berlinskog zida 1989. godine, raspad Varšavskog ugovora i završetak "hladnog rata" doneli su velike izazove nesvrstanima, koji su na samitu u Džakarti 1992. godine započeli da tragaju za novom ulogom u postblokovskom svetu. One sada pokušavaju da nađu svoje mesto u svetu koji se i dalje suočava sa problemima dominacije velikih nad malim zemljama.

Pokret nesvrstanih zemalja sada ima 118 članova od ukupno192 zemlje članice Ujedinjenih nacija.

SFRJ, jedan od osnivača Pokreta, raspala se početkom devedesetih godina prošlog veka u građanskom ratu, dok je suspendovano članstvo njene naslednice, SRJ, u Pokretu nesvrstanih.

Nijedna od biših jugoslovenskih republika, koje su u međuvremenu stekle nezavisnost, nije punopravni član pokreta. One učestvju u njegovom radu ili kao posmatrači ili kao gosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić je na 15. samitu Pokreta, sredinom jula 2009, predložio da se 50. godišnjica obeleži u gradu gde su i udareni njegovi temelji.

"Predstavljam zemlju koja je najveća naslednica zemlje osnivača Pokreta, SFRJ, a naša prestonica Beograd je mesto koga se članice Pokreta rado sećaju.

Tadašnji predsednik Josip Broz Tito je bio među osnivačima pokreta", izjavio je tada predsednik Srbije i pozvao učesnike samita, koji je održan u egipatskom leztovalištu Ssarm el Sseik, da se na 50. godišnjicu okupe u glavnom gradu Srbije.

Predsednik Tadić je takođe objasnio da će Srbija - iako teži da postane član Evropske unije - nastaviti da podržava i glavne ciljeve Pokreta nesvrstanih zemalja, kao što je izgradnja pravednijeg sveta.

Odluka o održavanju ovogodišnjeg skupa u Beogradu donesena je na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja krajem maja ove godine na Baliju u Indoneziji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.