Izvor: Blic, 21.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestalo pola miliona birača

Nestalo pola miliona birača

Republička izborna komisija uputila je nedavno štamparijama ponude za štampanje izbornog materijala za predsedničke izbore u Srbiji, zakazane za 16. novembar. RIK od štamparija, između ostalog, zahteva da pošalju svoje ponude za štampanje osam miliona glasačkih listića, s tim da šest miliona listića bude štampano na papiru formata A4, a dva miliona listića na formatu A3. Te ponude štamparijama otvorile su sumnju da RIK već ima 'potvrdu' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da u Srbiji neće biti zvanično više od šest miliona birača, što bi značajno moglo da utiče na uspeh predsedničkih izbora.

Miloš Todorović, predstavnik CeSID u Republičkoj izbornoj komisiji, tvrdi za 'Blic' da je RIK poslao zahteve štamparijama sa okvirnim brojem birača, kako bi imali procenu koliko će koštati štampanje listića.

- RIK je poslao ponudu štamparijama za štampanje oko šest miliona glasačkih listića na srpskom jeziku i dva miliona listića za opštine gde je uveden drugi službeni jezik, kako bi imali procenu koliko će biti potrebno da se izdvoji iz budžeta za te potrebe - objasnio je Todorović. On je rekao da će RIK sačekati zvaničan broj birača i tek nakon toga štampati izborne listiće, kao i određen kontigent rezervnih listića.

Dojučerašnji ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Rodoljub Šabić tvrdi za 'Blic' da, iako već nekoliko meseci nema uvid u biračke spiskove, broj birača 'ne bi smeo da bude ispod šest i po miliona'.

- Imajući u vidu broj birača na propalim predsedničkim izborima i rezultate nekoliko akcija ažuriranja biračkih spiskova, ukupan broj birača ne bi smeo da bude ispod 6,5 miliona, ukoliko budu otvorena sva biračka mesta koja su bila otvorena na prošlogodišnjim izborima za predsednika Srbije - ocenio je Šabić. On je dodao da broj birača može da varira zbog toga što Srbija ne kontroliše celu teritoriju, ali da bez obzira na to da li će na Kosovu biti otvorena sva birališta, kao prošle godine, broj birača u južnoj srpskoj pokrajini je negde oko 100.000. Upitan šta je razlog tome što RIK računa na samo šest miliona birača, on je ocenio da je jedino možda u pitanju štednja.

- Možda je moguća štednja i da RIK ne očekuje da na izbore ne izađe više od šest miliona birača, ali ako je to u pitanju, onda je to krajnje neumesan razlog. Štednja na štampanju broja listića je nešto poslednje gde bi trebalo da se štedi - rekao je Šabić. Bivši ministar državne uprave je zaključio da zahtev RIK upućen štamparijama 'već sada sigurno otvara niz sumnji i rezervi u regularnost predsedničkih izbora'.

Potpredsednik DSS Dragan Maršićanin, uz opasku da ne može da zna da li je to konačan broj birača, ocenio je za 'Blic' da se radi o zahtevima RIK upućenim štamparijama s 'preciznim brojem glasačkih listića', kao i drugog izbornog materijala.

- Ukoliko se radi o štampanju šest miliona glasačkih listića, može se ozbiljno sumnjati u spremnost onih koji su organizovali izbore da manipulišu izbornim rezultatima - ocenio je Maršićanin i dodao da se glasački listići mogu štampati tek posle saopštavanja konačnog broja birača. Nenad Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.