Izvor: B92, 18.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nerešeni status Kosova neodrživ"

Vašington -- Američki senatori Džordž Vojnovič, Ričard Lugar i Džozef Bajden podneli nacrt rezolucije o budućem statusu Kosova.

U tekstu se ističe da nerešeni status Kosova nije održiv, niti doprinosi napretku ka miru i stabilnosti jugoistočne Evrope i njenoj integraciji u EU. Lideri Kosova, SCG i predstavnici UN-a pozivaju se da sarađuju na sporazumu o budućem statusu Kosova i planu njegove transformacije.

Sporazum i plan bi, kako se navodi, trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razmotre i ispune najvažnije interese stanovnika Kosova kao i građana Srbije i Crne Gore, putem kompromisa. Predstojeći razgovori o dugoročnom statusu Kosova trebalo bi da rezultiraju planom primene standarda za Kosovo, posebno kada je reč o zaštiti manjina.

U toku pregovora o konačnom statusu Kosova, senatori se zalažu da se kosovskim vlastima i institucijama daju šira ovlašćenja tako da bi preuzele odgovornost za napredak ali isto tako i za eventualno nazadovanje u primeni standarda. Senatori pozivaju na pojačano praćenje napretka u implementaciji standarda za Kosovo i prijavljivanje svih primera kršenja ljudskih prava, kao i na sprovođenje široke kampanje kako bi se u javnosti stvorila svest o neophodnosi tranzicije Kosova ka konačnom statusu.

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ocenio je da su trojica američkih senatora u svom nacrtu rezolucije za rešenje statusa Kosova primenili "uravnotežen pristup" i izrazio nadu da će on biti prihvaćen.

"Nadam se da će ovaj uravnoteženi pristup biti sadržan i u samom tekstu rezolucije, jer je još uvek reč samo o nacrtu, ali je veoma važno da i u ovoj vodećoj zemlji sveta preovladava svest da nema nametnutog rešenja, da mora biti kompromisa i dogovora i da se ne smeju gaziti osnovna ljudska prava", kazao je Drašković.

Konačni status Kosova neće biti nezavisnost

Savetnik predsednika Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Bataković ocenio je da konačni status južne pokrajine neće biti nezavisnost i da će razgovori o tom pitanju dugo trajati.

U intervjuu kosovskom mesečniku na srpskom jeziku "Glas juga", koji izlazi u Čaglavici, on je podsetio da je danas državni suverenitet drugačiji od onoga u 19. i početkom 20. veka, i da su savezi, regionalne organizacije i šire zajednice tipa Evropske unije na dobar način pokazale da se suverenitet deli, i to u sve većoj meri.

Bataković je istakao da se danas moderne države dele pre svega na funkcionalne i nefunkcionalne.

"Srbija je funkcionalna država. Kosovo je njena pokrajina pod stranim protektoratom u kojoj, uprkos ogromnim ulaganjima koja daleko prevazilaze sve što je u Srbiju uloženo poslednjih godina, nije došlo do očekivanih rezultata. Zašto? Zato što ne postoje institucionalne osnove niti pravna struktura, niti postoje demokratski potencijali", rekao je Bataković.

Prema njegovim rečeima, "u takvim okolnostima nema nikakvih uslova za promenu statusa pokrajine, iako treba biti svestan činjenice da su odredjeni pomaci iz ove blokade u kojoj se Kosovo sada nalazi više nego neophodni".

On integraciju kosovskih Albanaca u sistem Srbije i državne zajednice vidi kroz strategiju "manje od nezavisnosti a više od autonomije". "Više od autonomije znači više od autonomije od 1974. godine, manje od nezavisnosti znači očuvanje države kao celine, uz dogovorene i medjusobno uskladjene aranžmane Begrada i Prištine. Ne radi se o pokušaju da se ičija prava ugroze. Naprotiv, radi se o tome da se svačija prava afirmišu. Tu je, naravno, pozicija kosovskih Srba trenutno mnogo nepovoljnija i zato je naš fokus trenutno na tome", rekao je Bataković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.