Izvor: Glas javnosti, 05.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepristojna ponuda

BEOGRAD - LSV Nenada Čanka, najveći zagovornik donošenja statuta Vojvodine, neće glasati za ponuđeni tekst ako ne budu usvojeni njeni amandmani. Ta stranka navodi da joj nije dopušteno da učestvuje u kreiranju konačnog teksta dokumenta, što „nije kolegijalno od koalicionih partnera“.

U LSV-u kažu da neće biti potpisani ni kao predlagači teksta statuta, jer su konačan tekst, nakon javne rasprave, dobili dva sata pre njegovog puštanja u skupštinsku proceduru, „a u dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sata pristojan momak ne bi dao pristojnoj devojci nepristojnu ponudu“, kako kaže Čanak.

- Jedan od razloga našeg ovakvog stava leži u tome što su na „volšeban“ način iz teksta ispale neke odrednice vezane za vojvođansku akademiju nauka (VANU) - kaže Maja Sedlarević, potpredsednica Skupštine Vojvodine iz LSV-a.

Dodaje da je u konačnom tekstu ostao samo prvi stav da je „VANU institucija od posebnog značaja, a izbačeni su stavovi da je Skupština Vojvodine njen osnivač i da se ona stara o njenom radu“.

- To je neprihvatljivo, jer Skupština u tom slučaju nema osnivačka prava, niti je jasno iz kojih sredstava se finansira rad VANU - napominje ona.

Iz nacrta statuta nestao je i deo po kome Vojvodina može sama da konkuriše za pretpristupne fondove EU, veli Aleksandra Jerkov iz LSV-a, a koji se odnose na regione. Zato će, tvrdi, direktnu štetu trpeti građani Pokrajine.

„JOGURT“ UVOD U RASPAD SFRJ

Čanak je izjavio juče, povodom 20. godišnjice takozvane jogurt revolucije, da je Slobodan Milošević tada izvršio državni udar i tako započeo raspad SFRJ. On je, tokom ulične akcije LSV-a, rekao da je u oktobru 1988. ne samo oborena autonomija Vojvodine, nego je izvršen državni udar na ustavni poredak SFRJ.

Što se tiče opstanka u vlasti, sagovornice Glasa ne mogu sada ništa da kažu, „jer sve zavisi od toga šta će se desiti na sednici Skupštine 14. oktobra“.

Dušan Elezović iz DS-a kaže da su sve stranke iz vladajuće većine prihvatile i potpisale nacrt statuta, koji je išao na javnu raspravu.

- Taj novi stav LSV-a za mene je iznenađujući, jer praktično ne prihvataju ono što su potpisali - kaže on i dodaje da nije tačno da LSV nije imao mogućnost da stave primedbe, jer su sami podneli tridesetak predloga, koji su prihvaćeni. Vladajuća koalicija nije u krizi, naglašava, jer je osim LSV-a čine i druge stranke, koje podržavaju predlog statuta.

U parlamentu Vojvodine ima 120 poslanika, pri čemu „DS za evropsku Srbiju“ ima 70 njih, SPS-PUPS sedam, što je dovoljno za izglasavanje statuta, čak i ako LSV, radikali, mađarska koalicija i DSS-NS ne glasaju „za“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.