Izvor: B92, 16.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nepravilnosti u Izveštaju Vašingtona"

Podgorica -- Aleksandar Moštrokol kaže da u izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima postoje "brojne nepravilnosti".

"U izveštaju su apstrahovane brojne aktivnosti koje je Crna Gora preduzela na tom planu. Očito je da je hipoteka slučaja moldavske državljanke S.Č. označila i ovaj izveštaj", rekao je u sredu crnogorski koordinator za borbu protiv trgovine ljudima.

On smatra da izveštaj "nije u dovoljnoj meri afirmisao progresivne trendove i napore" Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crne Gore u saradnji sa nevladinim sektorom i medjunarodnim organizacijama.

U godišnjem izveštaju Stejt departmeta, koji je pre dva dana predstavio državni sekretar SAD Kolin Pauel, navodi se da Srbija i Crna Gora ne ispunjava minimalne standarde za suzbijanje trgovine ljudima, da se devojke i žene iz SCG transportuju u inostranstvo radi seksualne eksploatacije, te da se romska deca prodaju kako bi prosila u drugim zemljama.

U izveštaju se dodaje da je nedovoljan napredak zabeležen posebno u slučaju Crne Gore, koja nije krivično gonila vladine zvaničnike umešane u trgovinu ljudima u poznatom slučaja Moldavke S.Č., kao i da je crnogorska vlada zbog toga izgubila poverenje sopstvene i međunarodne javnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.