Izvor: B92, 01.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nepovratan put ka EU"

Beč -- Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta za upoređivanje međunarodnih ekonomija kaže da je SCG krenula na put ka EU.

Gligorov je u izjavi za Betu ocenio da je taj put, nakon dobijanja pozitivne ocene Studije o izvodljivosti, nepovratan. On naglašava da je Studija početak "putovanja bez povratka", ali i upozorava da postoji mogućnost da se proces pridruživanja Evropskoj uniji obustavi na neodređeno vreme, ako obaveze ne budu ispunjavane.

Međutim, Studija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je protivrečna u delu koji govori o govori o putu SCG i država članica ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, kaže Gligorov i dodaje: "U Studiji se kaže da eventualno osamostaljivanje Crne Gore neće uticati na približavanje te dve države EU." Takođe, prema njegovim rečima, nejasnoću predstavlja i deo Studije u kome se kaže da će EU podržavati jačanje državne zajednice SCG, što bi trebalo da ukaže na jačanje funkcija i uloge zajednice u pregovaranju o pridruživanju.

S druge strane, naglažava on, za Kosovo bi se moralo naći neko rešenje kako bi se ono zasebno uključilo u proces stabilizacije i asocijacije, jer je ono takođe, obuhvaćeno procesom približavanja EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.