Izvor: B92, 03.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nepotrebna tenzija između izvršne i sudske vlasti"

Beograd -- Predsednica Vrhovnog suda Srbije Leposava Karamarković izjavila je u ponedeljak da je u javnosti stvorena nepotrebna tenzija između izvršne i sudske vlasti.

Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Vrhovnog suda u prošloj godini, Leposava Karamarković je istakla da umesto sukoba glavni cilj treba da bude sređivanje stanja u srpskom pravosuđu: "Treba da sednemo, da razgovaramo, da se dogovorimo i da iznađemo rešenje. Građani nam neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oprostiti to što mi radimo u sukobima i što su ti sukobi, tako da kažem, 'transparetni' da javnost samo o tome govori. Nema dobrog pravosuđa bez dobrih odnosa i komunikacije i saradnje između ministarstva i suda. To je uslov svih uslova. Znači, hoćemo saradnju, nećemo sukobe, nećemo tenzije, naročito nećemo da u tome navijački učestvuju ni štampa ni narod, tako da bih ponovo pitala g. Batića - dajte, gospodine ministre, da u interesu pravosuđa sednemo za sto sa svim poslenicima koji su pozvani da ovo pravosuđe vode, da se dogovorimo, da vidimo gde je problem, da vidimo zašto se mi tako razlikujemo i da se dogovorimo kako ćemo dalje - to je moj predlog".Karamarkovićeva je istakla da je taj sud uspešno rešio dve trećine predmeta u prošloj godini. Ona je istakla da veliki problem predstavljaju predmeti stari i po nekoliko godina koji su u sudu ostali još iz vremena vlasti bivšeg režima. Karamarković je naglasila da Vrhovni sud pored sudskih aktivnosti, ima i vansudske aktivnosti, kao što je usvajanje načelnih pravnih stavova kojim se ujednačava sudska praksa nižih sudova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.