Izvor: Blic, 06.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neposredni savezni izbori

Neposredni savezni izbori

BEOGRAD - Premijer Srbije Zoran Đinđić najavio je da će Predsedništvo Demokratske opozicije Srbije u ponedeljak u Novom Sadu raspravljati o ustavnoj povelji buduće države Srbije i Crne Gore. Đinđić je novinarima rekao i da će na istu temu u utorak biti održan sastanak DOS i 'Koalicije za Jugoslaviju'. Smatrajući da će izbori za skupštinu nove države biti neposredni, premijer je istakao da ne misli da će se Evropska unija mešati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pri izradi ustavne povelje.

Prema njegovim rečima, prilikom izrade povelje, čija bi skica mogla da bude urađena već tokom ovog meseca, prvo će se rešavati stvari koje su manje sporne, kako bi se DPS uverio da postoji veliki broj nespornih stvari, da bi se tek potom prešlo na teža pitanja.

- Očekujemo skore razgovore između ministara finansija dve republike, što bi predstavljalo početak dogovora dve strane. U mnogim oblastima moramo rešiti sporna pitanja jer niko iz EU neće doći u Podgoricu ili Beograd da sa nama razgovara o pojedinostima. Iako DPS i dalje insistira da republičke skupštine određuju poslanike u zajedničkom parlamentu, stav EU je da bi izbori trebalo da budu neposredni - rekao je Đinđić.Premijer Srbije je rekao da je u njegovim jučerašnjim razgovorima sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Elizabetom Džons ključna tema razgovora bila poboljšanje ekonomske saradnje između Beograda i Vašingtona i pitanje statusa najpovlašćenije nacije u trgovini sa SAD, napominjući da 'ni kao Vlada, ni kao narod nismo zainteresovani za deblokadu računa 50 ljudi koji su činili prethodni režim'.

Premijer Srbije je izjavio da ne očekuje da bude ponovo pokrenuto pitanje saradnje sa Haškim tribunalom.

'Mi smo doneli zakon koji treba da se sprovodi i u poslednjih mesec dana, u susretima koje sam imao sa stranim zvaničnicima nije bilo otvarano pitanje Haškog tribunala i optuženih za ratne zločine', dodao je Đinđić. S.D.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.