Neophodna puna primena zakona o jednakosti polova

Izvor: NaDlanu.com, 10.Okt.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodna puna primena zakona o jednakosti polova

BEOGRAD, 10. oktobra 2012. (Beta) - U Srbiji je neophodno obezbediti punu i doslednu primenu Zakona o jednakosti polova, jer je stanje u suprotnosti s nekim odredbama tog zakona, pokazalo je ispitavanje o učešću žena u političkom i javnom životu koje su sproveli Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM) i Uprava za rodnu ravnopravnost.

BEOGRAD, 10. oktobra 2012. (Beta) - U Srbiji je neophodno obezbediti punu i doslednu primenu Zakona o jednakosti polova, jer je stanje u suprotnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << s nekim odredbama tog zakona, pokazalo je ispitavanje o učešću žena u političkom i javnom životu koje su sproveli Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM) i Uprava za rodnu ravnopravnost.To ispitivanje je pokazalo da je broj žena na rukovodećim pozicijama veći što je ta pozicija niža i da je time potvrdjena teza da su muškarci na čelnim funkcijama."To je u suprotnosti s najvišim pravnim aktom - Ustavom i odredbama Zakona o ravnopravnosti polova, ali i savremenim društvenim odnosima u razvijenom svetu", rekao je u sredu direktor YUKOM-a Milan Antonijević predstavljajući to ispitivanje.U Švedskoj i Francuskoj oko 50 odsto funkcija u državnim organima obavljaju žene, a u Srbiji 26,3 odsto, navodi se u rezultatima istraživanja.Predstavnica YUKOM-a Kristina Todorović je rekla da je ključno da u zemlji postoji politička volja za primenu zakona o jednakosti polova.Ona je izrazila zadovoljstvo što su usvojene izmene i dopune Zakona o narodnim poslanicima kojima je predvidjeno da svaki treći kandidat za poslanika bude žena.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.