Neophodna pomoć MUP-a u obezbeđivanju suda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodna pomoć MUP-a u obezbeđivanju suda

BEOGRAD - Sudstvo u Srbiji je u krizi, jer je prepušteno samo sebi, usled nefunkcionisanja institucija zakonodavne i izvršne vlasti, izjavila je danas predsednica Vrhovnog suda Srbije (VSS) Vida Petrović Škero na vanrednoj konferenciji za štampu.

"Posledice takvog stanja trpe građani kojima je onemogućeno da potpuno ostvaruju svoja prava", istakla je Škero.

"Neki građani su shvatili da mogu, često nekažnjeno, da opstruišu rad sudova, a hiljade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << građana, samo sudstvo i svako od nas snosi posledice toga ", rekla je Škero.

Ona je istakla da se to ne može regulisati bez savršene saradnje sa MUP-om, kojom bi se omogućio bezbedan rad sudova, jer sudstvo nije u stanju da se samostalno brine o obezbeđenju svoga rada.

"Zemlja u kojoj su se za manje od godinu dana dogodila dva ubistva sudija ne sme da dozvoli da se ne izvrši obezbeđenje normalnog rada sudova i da dolazi do podmetanja bombi i bezbroj fizičkih nasrtaja na sudije", ocenila je predsednica Vrhovnog suda.

Škero je naglasila da je potrebno obezbediti odgovarajuće mere da se predstavnici državnih organa uzdrže od komentarisanja sudskih odluka, jer će to kod svakog građanina stvoriti utisak da sudstvao ne funkcioniše normalno, da nije nezavisno i da radi pod pritiskom.

"Očevidci smo komentarisanja presuda dnevno u novinama, u trenutku kad se zakazuje suđenje imamo na televizijama komentare o vrsti odluke kakva će biti, i svako ko učestvuje u ovome mora snositi zakonsku odgovornost", poručila je Škero.

Prema njenim rečima sudovi u Novom Pazaru, Nišu, Požarevcu često se nalaze pod opsadom lokalnih medija, kao i da nevladin sektor često, naročito u manjim mestima prevazilazi okvire delatnosti i narušava normalan rad sudova.

Kao prvi korak ka bezbednijem sudstvu, Škero je navela neophodnost izmeštanja ostalih institucija iz zgrada sudova, kroz koje na hiljade građana dnevno prođe obavljajući neke druge poslove, što smanjuje obezbeđivanje suda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.