Izvor: Blic, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neonacisti divljaju

Neonacisti divljaju

Grupa neonacista, okupljenih u udruženju 'Nacionalni stroj', upala je preksinoć na tribinu 'Fašistička pretnja' organizovanu na Filozofskom fakultetu povodom Dana borbe protiv fašizma.

Nacisti su prvo napali organizatora Zorana Petakova i studenta kamermana čije ime još nije saopšteno, a potom učesnike i posetioce događaja zasuli uvredama i nacionalističkim lecima. Tri sata kasnije pred klubom 'Gradilište' u kome je održavan koncert sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << antifašističkom porukom, potukla su se trojica mladića, a jedan od njih, čiji identitet policija još nije otkrila, ranjen je nožem. Kako saznajemo, policija pretpostavlja da su ova dva događaja u vezi, ali će se više podataka znati tek kada se utvrdi identitet povređenog mladića. Do sinoć nijedan od izgrednika nije bio priveden, a policija je radila na njihovoj identifikaciji.

- U jednom trenutku mi je prišao Goran Davidović zvani Firer i ošamario me, verovatno da bi se pokazao pred svojom bratijom. Znam ga jer je studirao istoriju na istom fakultetu, kao i ja. Ostale neonaciste znam iz viđenja, organizovali su tribine o Dimitriju Ljotiću, dok za trojicu pretpostavljam da su Beograđani jer ih nikad ranije nisam video - kaže Petakov.

Najžešće pretnje pripadnici pokreta, koji se predstavio kao potpisnik brojnih nacionalističkih grafita u gradu i koji je poznat po organizovanju koncerta u Petrovaradinu pre nekoliko meseci na kome je 'slavljena bela rasa', uputili su šefu katedre za filozofiju Milenku Peroviću kome su čak pretili presretanjem u mraku.

- Pretili su da će razbiti od batina i mene i mog sina, koji nije bio na tribini. Po svemu tome zaključio sam da su dobro upoznati sa situacijom i da vrlo svesno proizvode nemire. S druge strane, čini mi se da vlasti i policija prilično indolentno sve to posmatraju, što čoveka dovodi u situaciju da se zabrine za svoju sigurnost - kaže Perović.

Dekan Filozofskog fakulteta Marija Kleut se slaže u oceni da su pripadnici 'Nacionalnog stroja' želeli da izazovu teži incident. Iako, kako kaže, Filozofski fakultet ima 3.200 studenata, bezmalo je sigurna da nijedan od njih nije sa ovog fakulteta.

- Vređali su profesora Perovića i njegovog sina, a nama su vikali da možemo svi da idemo za Ameriku. Pozvala sam policiju, a oni su nakon toga napustili prostor - tvrdi Marija Kleut dodajući da je to prvi put da je na ovom fakultetu došlo do ovakvog incidenta i da će morati da se dogovore kako da bolje zaštite fakultet.

Jedna od učesnica tribine Nada Dabić kaže je upad neonacista na Filozofski fakultet podsetio na Kristalnu noć 1939. Ona tvrdi da je sedela ispred grupe neonacista i da je čula kad su obavešteni o dolasku policija.

- Jedan je rekao: 'Idemo, plavci stižu' i nestali su deset minuta pre nego što je policija iz Radničke ulice došla na fakultet. Kada su istrčali napolje, videla sam da su pokupili metalne šipke, koje su bile ostavljene na žardinjerama na ulazu - priča Nada Dabić.

Policija je na mesto događaja stigla deset minuta pošto su izgrednici napustili Filozofski fakultet. Za sada, kako saznajemo u policiji, još nije identifikovan nijedan učesnik ovog događaja, mada, kako saznajemo, policija ima nekoliko imena mladih Novosađana sa Klise i Podbare za koje se sumnja da su umešani u čitav događaj. Organizacija 'Nacionalni stroj', koja je priznala da stoji iza ovog događaja, saopštila je na svom sajtu da su 'aktivisti koji su upali na komunističku tribinu želeli da na taj način izraze svoje neslaganje sa indoktrinacijom omladine, koju su pokušali da vrše učesnici tribine'.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš najstrože je osudio upad neonacista na tribinu Filozofskog fakulteta i zamerio Vladi Srbije što 'ništa konkretno nije preduzela da onemogući rad takvim organizacijama'.

- Delovanje neonacističkih organizacija je svuda u svetu zabranjeno, a trebalo je nešto preduzeti već nakon skupa neonacista koji je pre nekoliko meseci organizovan u Petrovaradinu - kaže Kostreš uz opasku da je 'to još jedan od razloga zašto Vojvodina treba da ima svoju policiju'.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić ističe da je Vojvodina područje na kome živi mnogo naroda, gde se službeno govori šest jezika, ali je tačno i da je u glavnom gradu Vojvodine pobedila radikalna desnica, tako da ovakvi incidenti ipak nisu iznenađujući onoliko koliko se to na prvi pogled čini.

- Osnovna ideja nacista je bila da Jevreji i Sloveni treba da nestanu sa tla Evropa i oni su i započeli program istrebljenja. U tom smislu ponašanje tih ljudi govori o tome da nismo samo zaraženi mržnjom koja je posledica ratova s kraja 20. veka, već i da država ne čini dovoljno na edukaciji najmlađih i na sankcionisanje onih koji nisu spremni na prihvatanje različitosti – kaže Pajtić.

Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković takođe je osudila ove događaje i saopštila da je u neprekidnom kontaktu sa policijom i da, s obzirom na to da ima saznanja da je policija ipak identifikovala deo počinilaca, zahteva da što pre budu kažnjeni.

Predstavnici gotovo svih političkih stranaka osudili su nacističko divljenje na Filozofskom fakultetu. H. Dunđerov - M. Maleš

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.