Nemiri Albanaca u Prištini

Izvor: Politika, 11.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemiri Albanaca u Prištini

Policija UN koristila suzavac protiv demonstranata

Priština – Trinaest osoba uhapšeno je juče u Prištini, na demonstracijama koje je organizovao pokret "Samoopredeljenje" protiv predloga za Kosmet Martija Ahtisarija, javila je agencija Beta.
Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani potvrdio je da je policija uhapsila 13 demonstranata. Tokom protesta, u kome je učestvovalo više hiljada osoba, demonstranti su pokušali da na centralnom gradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trgu Skenderbeg probiju kordon policije, koja je tom prilikom upotrebila suzavac.

Policija je tokom popodneva rasterala demonstrante sa trga, u čijoj se blizini nalaze zgrada vlade i Skupštine Kosova.

U Kliničkom centru u Prištini novinarima je rečeno da ima mnogo povređenih, uglavnom od posledica suzavca, ali tačan broj lekari nisu saopštili.

Visoki funkcioner Odbora za ljudska prava i slobode Bedžet Šalja ocenio je da je policija prekomerno upotrebila silu i da nije bilo razloga da se u tolikoj količini upotrebi suzavac.

Pokret "Samoopredeljenje" smatra da je Ahtisarijev plan "u saglasnosti sa planovima Beograda", jer ne predviđa punu nezavisnost Kosmeta. Zbog toga je i pozvao Albance na demonstracije. Između četiri i pet hiljada Albanaca okupilo se juče u Prištini govoreći da taj plan predviđa "stvaranje države u državi, odnosno srpske države unutar već njihove države koja se zove Kosovo".

Predstavnici pokreta "Samoopredeljenje" preko megafona obaveštavali su građane o svojim zahtevima zahtevajući od prištinskog pregovaračkog tima da "izvrši samoubistvo, jer pregovori o statusu Kosmeta nisu potrebni."

U nekoliko navrata na protestu je pominjan i status Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu. Demonstranti, koji su skandirali Oslobodilačkoj vojsci Kosova, tvrdili su da je Pravoslavna crkva "okupirala albanske crkve i da su to crkve i manastiri u kojima su se molili njihovi preci", prenela je agencija Tanjug.

Na pomen Crkve iz mase su se čuli povici "srušimo ih, srušimo ih".

Govoreći na trgu Skenderbega u Prištini Adem Demaći, politički predstavnik OVK, rekao je da je "njihov neprijatelj Srbija i da se zalažu protiv srpske dominacije na Kosmetu". Demaći je kazao da "oni pružaju ruku svojim komšijama Srbima i da nemaju ništa protiv toga da Srbi na Kosmetu uživaju sva ljudska prava ali se protive dominaciji Srbije na Kosmetu".

On je kazao i da je Ahtisarijevim planom predviđeno da Srpska pravoslavna crkva dobije eksteritorijalni status i da će Srbi zahvaljujući tom planu u neku ruku dobiti autonomiju kroz decentralizaciju kao i da se u novim srpskim opštinama predviđaju veća ovlašćenja nego u albanskim.

Lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti je žestoko kritikovao misiju Unmika i kosovske privremene institucije, a posle njegovog govora demonstranti su krenuli ka zgradi vlade Kosova gde su ih dočekale jake snage policije koje su upotrebile suzavac.

Radio KIM iz Čaglavice je javio da je Kurti tom prilikom uhapšen.

Tokom demonstracija učesnici su pokušavali i da dođu do zgrade Unmika ali ih je u tome osujetila policija.

Pripadnici Kosovske policijske službe, uz podršku italijanskih karabinjera i policije UN, zatvorili su glavni put, koji vodi do sedišta UN u Prištini.

D. S.-Č.

[objavljeno: 11.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.