Nemci protiv priključenja Srbije EU

Izvor: Blic, 30.Maj.2010, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci protiv priključenja Srbije EU

Nemačka je jedan od najvećih protivnika daljeg proširenja Evropske unije na zapadni Balkan. Kakav odnos imaju prema Balkanu, pokazaće i naredni skup u Sarajevu, zakazan za 2. jun na koji će samo Rusija i Nemačka poslati niži nivo od ministara spoljnih poslova, a u Berlinu se razmišlja čak i o tome da uopšte ne prisustvuju sastanku, saznaje „Blic“ od izvora bliskog pregovorima.

- Malo ko je očekivao da do konferencije uopšte i dođe. Sada je EU malo u defanzivi, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je posle predsedničkog samita i ministarskog skupa u Sarajevu nemoguće pravdati dalje odlaganje odluke o pristupanju zapadnog Balkana, bilo da je reč o ratifikaciji SSP ili prosleđivanju aplikacije za kandidaturu, time da nema regionalne saradnje - kaže naš izvor koji insistira da ostane anoniman.

Predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH potpisali su na skupu povodom deset godina Igmanske inicijative izjavu koja podvlači upravo značaj regionalne saradnje i činjenicu da je „punopravno članstvo u EU strateški cilj svih država okupljenih u Igmanskoj inicijativi". Predsednik Srbije Boris Tadić je naglasio da bi zaustavljanje proširenja imalo tragične posledice na građane zapadnog Balkana. Šef srpske diplomatije šalje još oštriju poruku. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je u intervjuu nemačkom „Špiglu", uoči današnje posete Berlinu da, ukoliko se zaboravi na zapadni Balkan, nisu nemoguće buduće krize, a geopolitička cena biće visoka.

- Ko deluje preventivno, štedi sebi posao sređivanja posle izbijanja problema - napomenuo je Jeremić, koji će se danas sastati sa svojim nemačkim kolegom Gvidom Vestervelom. Upitan da li je to pretnja, Jeremić je odgovorio da Balkanu ne predstoji eksplozija, ali da obeshrabruju glasovi da će EU napraviti pauzu posle prijema Hrvatske 2011. godine. „Ukoliko ti isti glasovi kažu odlučno ne prijemu Turske u EU, onda se mnogi naravno pitaju znači li to da su Srbi ponovo priključeni turskoj sferi uticaja, kao i u prethodnim vekovima? Nadamo se da se više nećemo priključiti nijednom drugom taboru, osim EU. Na tome smo naporno radili", poručio je Jeremić. On je podvukao i da Srbija ne bi trebalo da bude primoravana da bira između članstva u Evropskoj uniji i Kosova.

Predrag Simić, profesor FPN-a, kaže za „Blic" da su Nemci najveći protivnici proširenja Evrope na zapadni Balkan zato što im se „u svakom novom kandidatu priviđa Grčka", a da će skup u Sarajevu biti „samo jedna lepa predstava, surogat za brzo približavanje zapadnog Balkana EU".

- EU u ovom trenutku nema mnogo šta da ponudi. Najviše što može je ratifikacija SSP-a ili kandidatura za članstvo u EU. Najveća vest sa tog skupa će biti to što će za istim stolom sedeti visoki funkcioneri Srbije i Kosova. Mislim da dalje od toga EU ne može - ocenjuje naš sagovornik. Simić još kaže da je generalno mišljenje da će skup u Sarajevu biti beznačajan događaj za EU, kao i za Ameriku „za koju je mnogi važniji događaj onaj kada MSP iznese svoje mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova", a što bi, kako se spekuliše, moglo da se dogodi 22. jula.

Incko: Pozitivne poruke

Ministarska konferencija „Evropska unija - zapadni Balkan", koja će biti održana 2. juna u Sarajevu, pružiće novu dinamiku približavanju zemalja zapadnog Balkana EU, ocenio je za agenciju Srna visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Govoreći o završnom dokumentu sa ovog skupa, visoki predstavnik je istakao da bi voleo da u njemu bude što više pozitivnih poruka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka se protivi daljem proširenju EU na zapadni Balkan

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Maj.2010

BEOGRAD - Kakav odnos imaju prema Balkanu, pokazaće i naredni skup u Sarajevu, zakazan za 2. jun na koji će samo Rusija i Nemačka poslati niži nivo od ministara spoljnih poslova, a u Berlinu se razmišlja čak i o tome da uopšte ne prisustvuju sastanku, saznaje Blic.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Jeremić u Berlinu sa Vesterveleom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2010, 02:11

BERLIN -..Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić sastaće se danas s nemačkim ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom, a u centru razgovora dvojice ministara, kako je zvanično najavljeno u Berlinu, biće evrointegracije Srbije, bilateralni odnosi i politička situacija na Zapadnom Balkanu...Analitičari...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nemačka protiv proširenja EU na Balkan

Izvor: Vesti-online.com, 31.Maj.2010

Nemačka je jedan od najvećih protivnika daljeg proširenja Evropske unije na zapadni Balkan, što će se videti 2. juna na konferenciji EU-Zapadni Balkan, piše današnji "Blic“..."Na skup u Sarajevu, zakazanom za 2. jun, samo će Rusija i Nemačka poslati niži nivo od ministara spoljnih poslova,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Fratini: Zadržati opredeljenost za širenje EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2010

SARAJEVO -..Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio je uoči sastanka Zapadni Balkan-EU, 2. juna u Sarajevu, da treba održati opredeljenost za dalje proširenje EU...Fratini, koji je sa šefom španske diplomatije Migelom Anhelom Moratinosom bio jedan od inicijatora tog skupa, rekao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Fratini: Sagledati napredak Balkana

Izvor: B92, 31.Maj.2010

Sarajevo -- Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini kaže da je došlo vreme da se sagleda napredak zapadnog Balkana ka EU... Fratini kaže da je potrebno u Briselu održati živom opredeljenost za daljnje proširenje Unije...Rešavanje problema u BiH je prioritet međunarodne zajednice i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.