Izvor: Blic, 23.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemaju šanse da me pobede

Nemaju šanse da me pobede

Drugi krug predsedničkih izbora čekam sa osećanjem da sam učinio sve što sam mogao kako bih postao predsednik Srbije i da više od ovoga nije bilo moguće uraditi, kaže u razgovoru za 'Blic' predsednički kandidat DS Boris Tadić.

Govoreći o kampanji između dva izborna kruga, on ocenjuje da je kandidat SRS Tomislav Nikolić preuzeo metodologiju i tehniku napada na njega koju je imao kandidat vladajuće koalicije pred prvi izborni krug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Tako su maske pale. SRS i Nikolić otpočeli su protiv mene prljavu kampanju. Shvatili su da nemaju šanse da me pobede - kaže Tadić.

Da li ste zadovoljni načinom na koji su vas podržali predstavnici vladajuće koalicije, naročito premijer Koštunica i njegov DSS?

- Bio je to korektan način podrške i nemam nikakvih primedaba. Ja nisam definisao načine na koje će me podržati, već sam to ostavio njima. Time što mi neko daje podršku, on ne postaje član izbornog štaba.

Osim vladajućih stranaka, za vas se izjasnio i Bogoljub Karić. Očekujete li da će velika većina njihovih birača glasati za vas, s obzirom na to da neki analitičari procenjuju da birači ne slušaju uvek svoje političke favorite, te da mnogi u tom biračkom korpusu naginju Nikoliću?

- Očekujem da ti birači masovno glasaju za mene i tu nemam dilemu. Dobio sam podršku ne samo od vladajućih stranaka i Karića već i od svih organizacija demokratske orijentacije. Mene su podržale i stranke iz RS i Crne Gore. To znači da Nikolić nije izolovan samo od strane međunarodne zajednice, već je izložen i unutrašnjoj izolaciji. Njemu niko nije dao podršku.

Istraživači javnog mnjenja procenjuju da će izlaznost u drugom krugu biti manja nego u prvom, što vama ne ide u prilog.

- Vrlo je važno da građani u nedelju izađu na birališta, jer će tako odlučiti o svojoj budućnosti. Ne sme se dozvoliti da apstinencija odlučuje o budućnosti ove zemlje. Ne mogu pobediti sam, potrebni su mi građani. Izlaznost je najčešće manja u drugom krugu nego u prvom, ali je sada teško proceniti koliko će ljudi izaći na birališta u nedelju. Kada bi se glasalo iz kuće, ja bih pobedio sa 80 odsto glasova, a Nikolić bi dobio 20 odsto. Ali, pošto se ne glasa od kuće, onda će moja pobeda biti manja.

Imate li česte kontakte sa Koštunicom?

- Poslednji put smo se videli prošle nedelje kada smo imali sastanke u vezi sa podrškom DSS. Razgovaraću s njim najverovatnije danas kako bih mu preneo utiske iz Brisela.

Vi i Koštunica ste se složili da ne bi trebalo raspisivati izbore pre nego što se donese novi ustav. Međutim, u G17 plus smatraju da su neophodni ili izbori ili vaš ulazak u Vladu.

- Ja i Koštunica smo se složili da bi izbori bili štetni ukoliko bi se raspisali pre donošenja novog ustava. Što se tiče rekonstrukcije Vlade, to bi takođe bilo veoma štetno, jer bi se povela dugotrajna polemika o ministarskim resorima i, uopšte, ušli bismo u jednu destruktivnu fazu našeg političkog života. Nama je potrebna stabilizacija političkih prilika, jer bez toga nema poboljšanja života, investicija... S tim stavom slaže se i Evropska unija. Ali, G17 plus ima pravo na svoj politički stav.

Da li ste o tome razgovarali sa Labusom?Šta vam je rekao?

- Razgovarali smo o tome. Ja sam mu izneo svoj stav, on meni svoj. Dobio sam nedvosmislenu podršku G17 plus, kao i Vuka Draškovića i Velimira Ilića.

Očekujete li da će za vas glasati Dragan Maršićanin?

- Da, kao što bih i ja glasao za njega da je situacija obrnuta. Ljiljana Begenišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.