Izvor: B92, 19.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka će i nadalje obezbeđivati sigurnost srpskom narodu

Beograd -- Ministar odbrane Nemačke Peter Šturk izjavio je u četvrtak da Vojska Nemačke neće smanjiti svoje prisustvo u jugoistočnoj Evropi, pre svega u BiH i na Kosovu gde će i nadalje obezbeđivati sigurnost za pripadnike srpskog naroda. On je na aerodromu "Beograd", gđe se sastao sa ministrom odbrane Srbije i Crne Gore Borisom Tadićem, rekao da SCG pripada ključna uloga u stabilizaciji u ovom regionu. Štruk je naglasio da se raduje Tadićevim nastojanjima da nastavi sa reformama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oružanim snagama i da se nada da će saradnja dva ministarstva i dve vojske biti nastavljena.

On je dodao da Nemačka podržava nastojanja SCG da u dogledno vreme postane član Partnerstva za mir i da bude primljena u EU. "Nama bi bilo još lakše da podržimo ovu želju, ako bi došlo do formiranje demokratske vlade", rekao je Štruk. On je poručio svim političarima u regionu da uhapse osumnjičene za ratne zločine Radovana Karadžića i Ratka Mladića, za koje je rekao da "još uvek borave u ovom regionu".

Tadić je podsetio da je reč o uzvratnoj poseti, jer je delagacija Ministarstva SCG pre izvesnog vremena posetila Berlin, gde su sa nemačkim Ministarstvom odbrane konkretizovali plan bilateralne vojne saradnje za 2004. godinu. "Moram da javno zahvalim Ministarstvu odbrane Njemačke što je omogućilo školovanje oficira Vojske SCG na nemačkim vojnim akademijama najvećeg ranga", rekao je Tadić. On je dodao da će 2005. godine u tim akademijama biti 22 oficira Vojske SCG.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.