Nemačka: Sa velikim žaljenjem smo primili najavu Rusije o pripremama za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu

Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2021, 10:45

Nemačka: Sa velikim žaljenjem smo primili najavu Rusije o pripremama za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nazvalo je najavu Rusije o početku priprema za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu „ozbiljnim udarcem na globalnu arhitekturu kontrole naoružanja“.
„Sa velikim žaljenjem smo primili najavu Rusije o pripremama za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ovo je ozbiljan udarac za globalnu arhitekturu kontrole naoružanja i ima konkretan uticaj na bezbednost i poverenje na severnoj hemisferi“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke. Ministarstvo navodi da je „u sopstvenom interesu Rusije da održava konstruktivan dijalog o budućnosti Sporazuma“, dok su se „sve države-članice nedavno dogovorile da razgovaraju o raznim predlozima“ koje je Moskva iznela nakon povlačenja SAD iz sporazuma.  „Bez obzira na odluku Rusije, Nemačka će i dalje snažno podržavati nastavak i modernizaciju kontrole konvencionalnog i nuklearnog naoružanja u Evropi i izvan Evrope, što je cilj koji je u interesu svih nas ukoliko želimo da odgovorimo na izazove našeg vremena u interesu mira i bezbednosti“, navodi se u saopštenju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u petak je objavilo o pokretanju procedure za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ministarstvo je navelo da je nakon povlačenja SAD iz Sporazuma značajno narušena ravnoteža interesa država-učesnica postignuta zaključenjem Sporazuma, a partneri Moskve u Sporazumu nisu podržali ruske predloge o njegovoj održivosti u novim uslovima.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Puškov: Najviše žale u Vašingtonu zbog povlačenja Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu jer neće moći dobijati podatke od saveznika

Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2021

  Senator Aleksej Puškov je na Tviteru saopštio ko se, prema njegovom mišljenju, najviše kaje zbog povlačenja Rusije iz Ugovora o otvorenom nebu. Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke saopštilo da „sa velikim žaljenjem primaju na znanje izjavu Rusije o pripremama...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.