Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema žalbi na odbijene prigovore

Podgorica -- Ustavni sud Crne Gore nije dobio nijednu žalbu na rešenja Republičke referendumske komisije.

Kako je saopštila sekretar Ustavnog suda Ljiljana Radović, do krajnjeg roka u 15 časova nije stigla nijedna žalba političkih stranaka. Takođe, do krajnjeg roka za podnošenje žalbi od građana, do 16.15 časova, nije stigla nijedna žalba na odluku komisije.

Ovim Ustavni sud Crne Gore neće razmatrati odluke Republičke referendumske komisije, a kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekuje, predsednik komisije František Lipka mogao bi da zakaže novu sednicu Republičke referendumske komisije na kojoj bi trebalo da okonča referendumski proces, a da zatim proglasi konačne rezultate referenduma.

I pored stava čelnika Evropske unije da je referendumski proces u Crnoj Gori završen, te da je ocenjen kao slobodan, pošten i regularan, lideri Narodne stranke, Srpske narodne stranke i Demokratske srpske stranke najavili su da neće priznati rezultate referenduma niti prihvatiti legitimitet rezultata.

Njihov stav je da referendum nije bio odraz slobodne volje građana, već manipulacije režima. Pored toga lideri tri stranke uputili su poziv da nastave da zajednički deluju i pripremaju se za septembarske parlamentarne izbore. Za vladajuću koaliciju radi se o marketinškom potezu opozicije. Portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić: "Čini se da je ovo nepriznavanje rezultata referenduma više marketinški trik pred nove parlamentarne izbore, kako se crnogorska opozicija u potpunosti ne bi raspala, nego što je ozbiljan politički potez. U svakom slučaju ostaje da vidimo kako će se prije svega Socijalistička narodna partija, kao najjača opoziciona stranka opredjeliti prema evropskom stavu da je referendum bio fer i demokratski i da vidimo da li će i oni stati na stranu onih koji vode antievropsku politiku u Crnoj Gori".

O priznavanju rezultata referenduma jedina se nije oglasila najjača opoziciona Socijalistička narodna partija, za koju mediji spekulišu da će najverovatnije uvažiti stav Evropske unije u vezi s referendumom kako ne bi narušila teško izgrađen imidž evropske partije.

Vijesti: Lajčak verovatno posrednik u razdruživanju

Slovački diplomata Miroslav Lajčak će verovatno biti imenovan za izaslanika Evropske unije za proces razdruživanja Crne Gore i Srbije, pišu podgoričke Vijesti.

Pozivajući se na neimenovanog diplomatu iz Brisela, list piše da je moguće da Lajčak uskoro bude imenovan za izaslanika EU za proces razdruživanja Crne Gore i Srbije, ukoliko Brisel, koji insistira na brzom počinjanju pregovora, oceni da ima potrebe za posredovanjem između Podgorice i Beograda.

Kako pišu Vijesti, Brisel bi tu ulogu dodelio Lajčaku jer je veoma uspešno vodio proces u Crnoj Gori i dobro poznaje situaciju.

Deklaracija o nezavisnosti u završnoj fazi

Deklaracija o proglašenju nezavisnosti Crne Gore je u završnoj fazi, izjavio je danas agenciji Beta visoki funkcioner crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista, Miodrag Vuković.

Prema njegovim rečima, radi se "fina ruka" deklaracije, a Vuković za sada nije mogao da iznese detalje sadržaja tog akta.

Lajon: Prihvatiti nezavisnost Crne Gore

Predstavnik Međunarodne krizne grupe za Balkan, Džejms Lajon, rekao je za novosadski Građanski list da poruke koje su stigle iz Brisela opozicija u Crnoj Gori i srpska vlada treba da prihvate kao znak da prestanu s kampanjom o lažiranim izborima ili nameštaljci i što pre prihvate činjenično stanje, a to je crnogorska nezavisnost.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica želi da vidi Crnu Goru i Srbiju, odnosno njihovo razdvajanje, kao kada su se razilazile Češka i Slovačka. "Međutim, zasad to ne mogu da vide, a tome nije kriv Đukanović, već premijer Srbije, Vojislav Koštunica", kazao je Lajon.

On je kritikovao nacionalistički opredeljene medije u Beogradu zato što pokušavaju da "proguraju tezu da je referendum u Crnoj Gori uspeo zbog nacionalnih manjina koje žele da raskomadaju Srbiju".

GZP: Šta je Solana hteo da kaže?

Grupa za promene (GZP) zatražila je danas od visokog predstavnika EU, Havijera Solane, da pojasni izjavu o "sjajnoj" političkoj budućnosti crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

GZP je ocenila da takva izjava, "izrečena i protokolarno i u šali, zbunjuje iskrene pristalice demokratskih promena i dovodi u pitanje neutralnost EU u odnosu na budućnost predstojećih političkih procesa u Crnoj Gori".

Solana je prilikom jučerašjeg susreta sa Đukanovićem kazao da je crnogorski premijer "mlad političar pred kojim je sjajna budućnost".

GZP podseća da je i nekadašnji jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević, svojevremeno, u izjavama nekih evropskih političara "slovio kao garant mira i stabilnosti na Balkanu". "Građani Crne Gore znaju da Đukanović nije garant sigurne evropske budućnosti Crne Gore, već jedna od najsnažnijih prepreka na tom putu", ocenjuje GZP i dodaje da sve proevropske političke i društvene snage u Crnoj Gori očekuju jednaku podršku i tretman EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.