Nema volje za ustavne promene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2012, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema volje za ustavne promene

NOVI SAD -

Stručnjaci za regionalizam, kao i predstavnici vojvođanskih partija smatraju da je Ustav Srbije potrebno izmeniti kako bi decentralizacija i regionalizacija zemlje bila moguća, ali se slažu u oceni da za to zasad ne postoji politička volja.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da za političku elitu u Beogradu decentralizacija nije poželjna sve dok traje tranziciona pljačka, jer "ne želi da taj tranzicioni plen deli sa nižim nivoima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlasti".

"Zbog toga se danas podgrevaju strahovi u javnosti da bi proces decentralizacije i regionalizacije Srbije vodio daljoj dezintegraciji zemlje", rekao je Popov za informativni portal Autonomija.

Ocenio je da je takva politička teza "apsurdna", jer te iste političke snage istovremeno zagovaraju evropske integracije i evropske standarde, koji zapravo potvrđuju da regionalizacija ima integrativnu funkciju.

"Regionalizacija omogućava da se na najefikasniji način koriste potencijali svih regiona, a istovremeno vlast čini bližom građanima", kazao je Popov.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da je problem u tome što je za ustavne promene potreban široki konsensuz političkih partija i ocenio da su "uprkos svim aljkavostima i preprekama" na tom planu, ustavne promene neminovne i da bi to morala da prihvati naredna vlada.

"Što se pre suočimo sa tim da su ustavne promene tu, da bez njih ne možemo puno odmaći u modernizaciji i demokratizaciji društva, i što pre ih omogućimo, to ćemo pre relaksirati odnose u zemlji", ocenio je Pastor.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je, međutim, da ustavne promene nisu realne ni u narednom madatu i rekao da ih je realno očekivati tek ukoliko bi se ustavni referendum održao istovremeno s izjašnjavanjem građana Srbije o priključenju zemlje EU.

"Ukoliko bi se ustavne promene desile pre izjašnjavanja o ulasku u EU mene bi to prijatno šokiralo", rekao je Kostreš za Autonomiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potrebne ustavne promene

Izvor: NaDlanu.com, 08.Apr.2012

Stručnjaci za regionalizam, kao i predstavnici vojvodjanskih partija smatraju da je Ustav Srbije potrebno izmeniti kako bi decentralizacija i regionalizacija zemlje bila moguća, ali se slažu u oceni da za to zasad ne postoji politička volja... Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.