Nema vlasti bez koalicija

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vlasti bez koalicija

Obradjeni rezultati sa vanrednih lokalnih izbora u opšinama Voždovac, Zemun i Kosjerić pokazuju da nijedna partija nema većinu da sama formira vlast.

Dodatno brojanje glasova na Voždovcu pokazalo je da je i u toj opštini najviše glasova ipak osvojila Srpska napredna stranka.

Medjutim Opštinska izborna komisija Voždovca nije saopštila zvanične rezultate jer će na tri biračka mesta glasanje biti ponovljeno.

Šef poslaničke grupe "Za evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je danas da vanredni lokalni izbori u Zemunu i na Voždovcu ne pokazuju realno raspoloženje gradjana.

Kolundžija je novinarima u parlamentu kazala da je potrebno analizirati uzrok malog odziva gradjana na izborima u dve beogradke opštine i utvrditi da li je razlog samo percepcija gradjana prema kojoj se njihovi problemi ne rešavaju na opštinskom nivou.

"Treba napraviti analizu koliko je procenata stalnih birača koalicije okupljene oko DS apstiniralo na tim izborima i iz toga izvući zaključak - da li je samo razlog mišljenje gradjana da to nisu važni izbori za njih ili postoji druga poruka da gradjani nisu zadovoljni", kazala je Kolundžija.

Komentarišući izjave lidera SNS Tomislava Nikolića u vezi ponavljanja izbora na tri biračka mesta na Voždovcu, ona je kazala da "SNS pokušava da napravi znak jednakosti izmedju današnjeg vremena i onog iz 90-ih godina, što je nemoguće, jer je Srbija sada demokratska država".

"U Srbiji sve političke partije uživaju ista prava i svaka vrsta takve paralele je nastavak političke kampanje", kazala je Kolundžija.

Ona smatra da je još prerano govoriti o koalicionim aranžmanima u opštinama Zemun i Voždovac.



Marković: Mora se napraviti koalicija u Zemunu i Voždovcu


Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je danas da se mora napraviti koalicija nakon vanrednih lokalnih izbora u Zemunu i Voždovcu jer se ne sme ići

ponovo na izbore.

Marković je novinarima u Domu Narodne skupštine rekao da za JS, koji je na lokalne izbore izašao u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i PUPS-om, nije problem da napravi koaliciju sa svim partijama koje su prešle cenzus jer "hoće da pomogne gradjanima i jer gradjani na Voždovcu i Zemunu nemaju vremena da čekaju".

"Mi želimo da zaštupamo interes gradjana i da onoliko koliko nas je narod priznao na izborima da upravo taj deo kolača i dobijemo u toj novoj koaliciji kada se bude napravila u Zemunu i Voždovcu. Ne smeta nam nijedna partija ako predje cenzus", rekao je Marković.

On je ocenio da će, ukoliko se ne napravi koalicija u Zemunu i Voždovcu, odgovornost za to sigurno snositi Demokratska stranka i Srpska napredna stranka (SNS) jer su te dve stranke dobile najveći broj glasova.

"Što se tiče SNS, ne vidim razlog da se toliko hvale. Oni su te glasove preneli iz Srpske radikalne stranke (SRS) u tu novu partiju. Kada se sabere ukupan broj glasova SRS i SNS to je manje nego što je bilo prošle godine na lokalnim izborima", rekao je Marković.

Dinkić: Nećemo više sa DS ako udje u koaliciju sa SNS

Predsednik G17 plus Mladjan Dinkić izjavio je danas da za tu stranku nije prihvatljiva saradnja sa Srpskom naprednom strankom (SNS) u beogradskim opštinama Zemun i Voždovac.

Dinkić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će Demokratska stranka morati da traži nove partnere na svim nivoima vlasti, uključujući i Vladu Srbije, ako odluči da sa SNS formira lokalnu vlast u Zemunu i Voždovcu.

"Mi nismo menjali naš stav od pre godinu dana niti ćemo ga menjati", rekao je Dinkić.

Dodao je da onaj ko sedi na dve stolice neće moći da sa G17 plus sedi na istoj stolici.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.