Izvor: Blic, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vlade bez manjina

Nema vlade bez manjina

Manjinske partije bi, ako se ostvare predviđanja o tesnim izbornim rezultatima, u novom sazivu Skupštine mogle da imaju presudnu reč u formiranju nove vlade Srbije jer se procenjuje da bi na parlamentarnim izborima 21. januara mogle da osvoje između deset i 15 poslaničkih mandata.

- Postoje dve varijante. Po jednoj, manjinskim strankama bi u parlamentu moglo pripasti deset, a po drugoj i do 15 poslaničkih mandata. Najrealnije je da to bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 12 mesta - kaže za 'Blic' Đorđe Vuković, direktor programa Cesid.

Po Zakonu o izboru narodnih poslanika, za manjinske stranke i koalicije ne važi cenzus od pet odsto, već se primenjuje takozvani prirodni prag koji se dobija podelom ukupnog broja izašlih birača sa brojem poslaničkih mesta (250). To znači da bi u slučaju da izlaznost bude približno 50 odsto, nešto više od 12.000 glasova donosilo jedno poslaničko mesto za manjinsku stranku. On kaže da će međunarodna zajednica insistirati da predstavnici nacionalnih manjina uzmu učešće u izvršnoj vlasti.

- To je dobro i za vladu jer smiruje tenzije. Očekujem da će nacionalne manjine igrati važnu ulogu u narednoj vladi. Predstavnici manjina mogli bi da igraju važnu ulogu u ministarstvima za državnu upravu i lokalnu samoupravu i kapitalne investicije jer su pitanja infrastrukture veoma važna za rubna područja, gde su manjinske zajednice dominantne - kaže on.

M. Šterić Pokret '64 županije' na listi 'Mađarska sloga'

Mađarske partije u Vojvodini nisu uspele da se dogovore o zajedničkom nastupu na izborima.

Andraš Agošton, predsednik Demokratskog saveza vojvođanskih Mađara, nije želeo da komentariše vest da će na izbornoj listi 'Mađarska sloga' učestvovati i predstavnici pokreta '64 županije'.

- Ja nemam ništa s njima, molim vas, pitajte Pala - kratko je rekao Agošton. Njegov koalicioni partner Šandor Pal, predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, kaže da su 'pregovori još u toku'.

- Neću ih staviti na listu kao pripadnike organizacije '64 županije' jer takva politička organizacija kod nas nije registorvana, već kao ljude sa imenom i prezimenom - kaže Pal za 'Blic' i dodaje da nije tačno da se taj pokret zalaže za Mađarsku u granicama od pre Prvog svetskog rata, već da su to 'laži srpskih medija'.

Na konstataciju da će pokret '64 županije' možda biti zabranjen u Mađarskoj, Pal odgovara da to 'nema nikakve veze'.

- Još nisu, ali će možda biti zabranjeni zbog pokušaja rušenja vlasti koja je priznala da je lagala. Trebalo bi da zbog toga budu ponosni - rekao je Pal, ističući da u političkom delovanju pokreta ne vidi ništa sporno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.