Izvor: B92, 29.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema separatističkih tendencija"

Beograd, Novi Sad, Zrenjanin -- Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je da u predlogu novog statuta Vojvodine nema separatističkih tendencija.

On je naveo da taj tekst predstavlja veliki iskorak u odnosu na dosadašnje pravno, institucionalno i političko stanje. Na skupu "Decentralizacija Srbije - Ustav, Statut Vojvodine, Regionalni razvoj", Egereši je rekao da ponuđeno rešenje nije optimalno, ali da je u skladu sa Ustavom i da predstavlja presek političke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << realnosti u Srbiji.

"Statut ne može biti iznad propisanih ustavnih određenja, ali ni ispod ovlašćenja Ustava, niti je to sadašnje rukovodstvo Vojvodine spremno da učini", rekao je Egereši.

Sutra javna rasprava o Statutu

Javna rasprava o Nacrtu Statuta Vojvodine biće održana sutra u Zrenjaninu, a organizatori su pozvali da učestvuju sve zainteresovane građane, predstavnike političkih partija, nevladinih organizacija, institucija i ustanova.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će iz javne rasprave biti prihvaćeno nekoliko desetina predloga za poboljšanje nacrta pokrajinskog statuta, kako bi se što bolji tekst našao pred poslanicima pokrajinske skupštine.

Egereši je ocenio da predlog Statuta pored ostalog naglašava vezanost Vojvodine i Srbije na zajedničkom putu ka Evropskoj uniji, multikulturalnost i multikonfesionalnost pokrajine, garantuje nacionalnu i rodnu ravnopravnost.

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić rekla je da predlagači statuta imaju obavezu i da će pozvati sve aktere na dijalog o tom predlogu, kako bi konačan rezultat bio koristan za sve građane i građanke Vojvodine i Srbije.

Ona je ukazala da u srpskom društvu postoje stereotipi i predrasude o decentralizaciji, rodnoj ravnopravnosti i nacionalnim temama, koje opterećuju i usvajanje Statuta Vojvodine.

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov rekao je da će ta nevladina organizacija predložiti izmenu dela Ustava koji se odnosi na teritorijalnu organizaciju Srbije.

On je rekao da je Ustav Srbije usvojen bez javne rasprave, dogovorom političkih stranaka, iako su predsednik Srbije i Vlada prethodno predložili dva ustavna koncepta koja uopšte nisu razmatrana.

Prema rečima Popova, manjkava ustavna rešenja o teritorijalnoj organizaciji, trebalo bi da budu zamenjena odredbama ponuđenim u konceptu predsednika Srbije, koje predviđaju visok stepen decentralizacije i visoka ovlašćenja pokrajinama.

Skup "Decentralizacija Srbije - Ustav, Statut Vojvodine, Regionalni razvoj" organizovao je Centar za regionalizam iz Novog Sada. Nacrt statuta Vojvodine je sredinom septembra usaglasilo koordinaciono telo poslaničkih grupa Skupštine Vojvodine.

Pajtić: Statut nosi poboljšanje pozicija

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da Nacrt novog statuta Vojvodine sa sobom nosi poboljšanje pozicija u privredi, jer uvodi instituciju razvojne banke Vojvodine.

Pajtić je novinarima uoči sednice Upravnog odbora Privredne komore Vojvodine rekao da pored toga, Statut predviđa sopstvenu imovinu Vojvodine i implementira sredstva koja su predviđena Ustavom Srbije u sistem i obezbeđuje da ona budu usmerena u razvoj infrastrukture, nova rada mesta i razvoj privrede.

"Mi javnu raspravu vodimo i sa privrednicima, predstavnicima lokalnih samouprava i sa svim ljudima koji žele da daju svoj stručni i konstruktivni doprinos. Sasvim je sigurno da ćemo prihvatiti nekoliko desetina predloga za poboljšanje ovog teksta", rekao je on.

Prema njegovim rečima, predstavnici pokrajinske vlasti su "vrlo fleksibilni i zainteresovani da tekst novog Statuta bude moderan, evropski i omogući dalji razvoj pokrajine".

Pajtić je danas najavio da će u svim lokalnim samoupravama u Vojvodini biti organizovana obuka kadrova koji će učestvovati u pisanju projekata za konkurse pretpristupnih fondova Evropske unije.

"Novi Statut omogućava ravnomerniji i snažniji razvoj regija u Vojvodini, ali i neke mehanizme koji će značiti da možemo brže i efikasnije da konkurišemo u fondovima EU i to je suština odredaba koje se odnose na međunarodnu i regionalnu saradnju", rekao je Pajtić.

Koštunica: Autonomija ne može van okvira Ustava

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da se autonomija Vojvodine ne može pokrajinskim statutom širiti izvan okvira koji predviđa Ustav Srbije.

Koštunica je kazao da će se DSS boriti svim pravnim sredstvima da nacrt tog teksta, koji se pojavio u javnosti, ne bude usvojen. On je na konferenciji za novinare, predstavljajući DSS-ovu pravnu analizu Nacrta statuta Vojvodine koji je u opticaju u protekle dve sedmice, istakao da je taj tekst na javnu raspravu uputio neovlašćeni predlagač i da je prepun neustavnih odredbi.

"Reč je o partijskom dokumentu koji treba da se usvoji u što kraćem roku uz što manje učešće javnosti... Nesumnjiva je namera da se uspostave elementi državnosti Vojvodine i da statut Vojvodine u bitnim elementima bude iznad Ustava Srbije", rekao je Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.