Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema saglasnosti oko pitanja Iraka

Si Ajlend -- Džordž Buš kaže da iračkom narodu treba pomoć da se odbrani, izgradi svoju zemlju i organizuje izbore.

Nakon susreta sa francuskim predsednikom Žakom Širakom u četvrtak, američki predsednik pozvao je saveznike iz osam industrijski najrazvijenih zemalja da daju veći doprinos transformaciji Iraka u stabilnu demokratiju.

Francuski predsednik se nije saglasio sa predlogom američkog predsednika da NATO ima veću ulogu u Iraku. Razlike su bile uočljive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nakon njihovog sastanka, kada je Buš priznao da razlike u stavovima postoje, ali i da su "prijatelji u stanju da razgovaraju o budućnosti".

Francuski zvaničnik, koji nije želeo da mu se navodi ime, rekao je da je Širak, uprkos rezervama prema većoj ulozi Alijanse, otvoren za razgovore o tom pitanju uoči samita NATO, krajem meseca u Istambulu. On je kazao da bi za francusku stranu bilo čudno da "se zastava NATO podigne u Iraku".

U tom kontekstu, nemački kancelar Gerhard Šreder ponovio je da nemački vojnici neće biti upućivani u Irak, ali da se neće protiviti volji drugih zemalja ako budu odlučile da bi NATO trebalo da ima značajniju ulogu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.