Nema rešenja bez SB UN

Izvor: Blic, 29.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema rešenja bez SB UN

Rusija smatra da samo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija može doneti odluku o budućem statusu Kosova, a pokušaji da se pri odlučivanju ova najvažnija institucija zaobiđe biće kontraproduktivni - kaže za „Blic" Aleksandar Aleksejev, ambasador Rusije u Beogradu.

On je upozorio na to da bi donošenje odluke o Kosovu van Saveta bezbednosti imalo katastrofalne posledice za stabilnost regiona, ali i celog sveta.

- Haos koji bi na taj način nastao u međunarodnim poslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doveo bi do zaoštravanja odnosa u svim regionima Evrope gde postoji međuetnička napetost. Mnogo takozvanih zamrznutih konflikata bi se vratilo u vruću fazu - izrazio je Aleksejev zabrinutost za naš list.

Ističući da samo Savet bezbednosti može da donese odluku o budućem statusu južne srpske pokrajine, ambasador Rusije je ocenio da donošenje odluke nije na Kontakt grupi, već da je zadatak Kontakt grupe da dobro pripremi predstojeći pregovarački proces.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, smatra da je nagoveštaj američkog ambasadora Majkla C. Polta da će se pitanje Kosova rešavati mimo Saveta bezbednosti „sredstvo diplomatskog pritiska na Beograd i Moskvu", koji istovremeno predstavlja i „otvorena vrata" za izlaznu strategiju SAD ako dođe do blokade procesa u Kontakt grupi.

- Procesom koji bi zaobišao SB moguće je od Kosova stvoriti jednu državu koja bi se mogla koristiti protiv druge države, u ovom slučaju Srbije i Rusije. Došlo bi do otvaranja fronta koji bi obuhvatio Makedoniju, centralnu Srbiju, možda i Crnu Goru i Albaniju - kaže Janjić i ističe da se „rešenjem mimo SB ne bi rešilo kosovsko pitanje".

- Srbija ne bi mogla da se zaokruži kao država, a EU ne bi mogla da se proširi na taj deo Balkana. Zato bi Balkan i EU postali još zavisniji od igre Amerike i Rusije - napominje Janjić koji, ipak, veruje da će se u okviru Kontakt grupe doći do dogovora koji bi kasnije vodio ka novoj rezoluciji u SB.

Da rešenje kosovskog pitanja mimo SB nije dobro slaže se i Danijel Server, direktor Balkanske inicijative u vašingtonskom Institutu za mir. On smatra da bi bilo „daleko bolje" da se do odluke o statusu Kosova dođe u Savetu bezbednosti, a ne pojedinačnim priznavanjem, jer bi se time obezbedilo političko i vojno prisustvo međunarodne zajednice.

- Time bi se ograničio suverenitet Kosova, što bi, u stvari, bilo u

interesu Srba. Međutim, ako Beograd i Moskva nastave da blokiraju rezoluciju u UN, očekujem da će SAD tokom vremena zajedno sa nekim evropskim zemljama priznati nezavisnost Kosova - zaključio je Server.

Putin: Mir se gradi na poštovanju međunarodnog prava

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da narod Srbije brani teritorijalni integritet i suverenitet svoje zemlje i dodao da mir u Evropi ne može da se gradi bez poštovanja međunarodnog prava. „Mir u Evropi ne može da se gradi bez poštovanja osnovnih normi međunarodnog prava, uključujući i Helsinšku povelju", rekao je Putin na svečanosti uručenja akreditivnih pisama više novih ambasadora na kojoj je akreditive predao i novi ambasador Srbije u Moskvi Stanimir Vukićević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.