Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema razloga za referendum u BiH"

Beograd -- Švarc-Šiling kaže da nema nikakvog razloga za referendum u BiH jer nema nikakve sličnosti između Republike srpske i CG.

"Nema nikakve sličnosti između referenduma u Crnoj Gori sa BiH. Ne postoji ni jedan razlog niti pravna mogućnost da se organizuje referendum u Republici srpskoj ", rekao je visoki predstavnik EU u BiH, Kristijan Švarc-Šiling, novinarima posle razgovora sa predsednicom Fonda za humanitarno pravo Natašom Kandić.

"RS nema istorijsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utemeljenje. Ona je utemeljena na osnovu Dejtonskog sporazuma i nastala je u trenutku kada se u BiH pojavila potreba da se sve etničke grupe zadrže u jednoj zemlji", kazao je Švarc-Šiling.

On je naglasio da je "referendum u Crnoj Gori bio potpuno legalan, u skladu sa zakonom i ustavom, priznat od strane Evropske unije i međunarodne zajednice" i dodao da "svako treba da prihvati volju većine naroda i to većine od 55 odsto koja je prihvaćena u EU".

Govoreći o tužbi BiH protiv SCG za genocid pred Međunarodnim sudom pravde Švarc-Šiling je rekao: "Ljudska prava treba fokusirati na pojedince, a državnici treba da budu ti koji snose odgovornost za politiku države koja je vođena", i dodao da se prema njegovom ličnom mišljenju u procesima koji se vode utvrđuje "odgovornost države koja ne treba da bude na štetu pojedinaca te države".

Švarc-Šiling je rekao da je sa predsednicom Fonda za humanitarno pravo razgovarao o tome "šta se desilo (na području bivše Jugoslavije) i kako se to desilo da bi se otkolile sumnje o svim lošim stvarima".

Kandić je kazala da je sa Švarc-Šilingom razgovarala o tome šta je važno sada učiniti u državama na teritoriji bivše Jugoslavije i istakla da je "sada važno otvoriti debatu o tome šta različiti segmenti društva misle koji su najbolji načini da se dođe do istine, da se pomogne da se nasilje nikada više ne ponovi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.