Izvor: B92, 11.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema razgovora o novoj rezoluciji

Beograd, Beč -- Demantovane informacije da je Athisari u Vašingtonu razgovarao o nekoj novoj rezoluciji o Kosovu.

Portparolka Martija Ahtisarija Hua Đang demantovala je za Tanjug informacije lista Politika da je izaslanik UN za Kosova s američkim funkcionerima razgovarao o novoj rezoluciji o Kosovu.

'Možda neke od članica Saveta bezbednosti ili Kontakt grupe razmišljaju o rezoluciji, ali činjenica je da mi o tome nismo ni sa kim razgovarali, a još manje ulazili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u detalje kako bi rezolucija trebalo da izgleda', izjavila je Hua, preneo je RTS.

Tadić: Ne bih priznao nezavisnost

Predsednik Srbije Boris Tadić je za bečke dnevnike Prese i Standard rekao da ne bi priznao nezavisnost Kosova i ako bi to uradio Savet bezbednosti UN.

"To ne bih uradio jer sam uveren da je to nije samo pravno potpuno neprihvatljivo, već jer bi to moglo u dogledno vreme destabilizovati čitav region. Nametnuta nezavisnost mogla bi izazvati masovno iseljavanje Srba, što bi de fakto bilo etničkm čišćenje i značilo bi kraj hrišćanske kulture u pokrajini", objasnio je Tadić .

"Ako UN kosovskim Albancima daju nezavisnost, zašto se onda to isto ne odobrava Albancima u Makedoniji, ili Hrvatima i Srbima u Bosni. Da ne bude zabune, ja podržavam jedinstvenu Bosnu. Međutim, Balkan je mali. Rešenje nacionalnog pitanja jedne etničke grupe uvek izaziva lančanu reakciju kod drugih. Zbog toga za sve narode na Balkanu mora da važi isti princip", podvukao je Tadić.

Tadić je ujedno kritikovao najavu albanske delegacije da će dogovor o decentralizaciji prihvatiti tek nakon proglašenje nezavisnosti.

Povodom izbora Agima Čekua za novog premijera Kosova, on je ocenio da je neumesno da lica koja su osumnjičena za ratne zločine preuzimaju političke funkcije, i to ne samo na Kosovu nego u bilo kojoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.