Izvor: B92, 01.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema promene češkog stava o Kosovu

Beograd -- Češka će učestvovati u razgovorima o predlogu Martija Ahtisarija za Kosovo i nema promene stava Češke po pitanju Kosova.

Češki radio Radiožurnal objavio je u vestima u subotu da bi Češka možda priznala Kosovo kada bi jednostrano proglasilo nezavisnost, prenela je Beta. Ambasador Češke u Srbiji Ivan Jestrab je tim povodom istakao da nema bilo kakve promene stava čeških vlasti prema Kosovu, a da je najava eventualnog priznanja Kosova bila proizvoljna novinarska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocena, a ne izjava češkog šefa diplomatije.

"Mi moramo prvo da vidimo predlog Ahtisarija. Aktivno ćemo pregovarati o tom papiru u Evropskoj uniji i zalažemo se da EU zauzme stav, ako je moguće zajednički, prema tim predlozima", rekao je Jestrab.

"Potpuno je neosnovano da Češka uopšte razmišlja o tome da prizna nezavisnost Kosova pošto to pitanje uopšte nije aktuelno", rekao je Jestrab.

Govoreći o pozivu Srbiji da pristupi Partnerstvu za mir koji je danas upućen sa Samita NATO-a, Jestrab je rekao da je Češka veoma zadovoljna tom odlukom i najavio podršku Srbiji u daljim evropskim i evroatlanskim integracijama.

Ambasador Češke u Srbiji je dodao da se nada da će uskoro biti rešeno i pitanje statusa Kosova, "koje je sada u nadležnosti Ahtisarija i očekujemo da on svoj predlog preda posle izbora (u Srbiji)".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.