Nema premeštanja Univerzijade

Izvor: B92, 30.Okt.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema premeštanja Univerzijade

Beograd -- Bez obzira što je budžet Univerzijade smanjen za 50 odsto, a broj sportova na 15, organizatori tvrde da će manifestacija biti po svim međunarodnim standardima.

Premai nformacijama iz Međunarodne asocijacije za univerzitetski sport, ali i organizatora Univerzijade, ta manifestacija biće ipak održana u Beogradu. Poslednjih dana u javnosti su se pojavile informacije da bi to takmičenje moglo da bude premešteno u Atinu, ukoliko Srbija do sredine novembra ne bude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dala čvrste garancije za njeno održavanje.

Smanjenje budžeta i broja sportova organizatori su pokušali da opravdaju time što je ostalo premalo vremena za obezbeđivanje potrebnih uslova i nabavke opreme za 21 sport i oko 13.000 takmičara, koliko je prvobitno planirano.

Takođe, organizaciju takmičenja uzdrmale su i afere sklapanja ugovora bez tendera, u kojima je učestvovao generalni direktor preduzeća "Univerzijada 2009." Siniša Jasnić.

U isto vreme, rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević upozorio je da će Srbija izgubiti Univerzijadu, ukoliko do sredine novembra ne bude garantovala da ima dovoljno novca, ali i resursa za njeno organizovanje. Kovačević je trenutno nedostupan za objašnjenje svojih tvrdnji.

Međutim, generalni sekretar Međunarodne asocijacije za univerzitetski sport Erik Santron osporava glasine o premeštanju Univerzijade u Atinu i za sledeću nedelju najavljuje dolazak u Beograd.

"Juče smo dobili preko medija informaciju da će budžet koji je predložen na sastanku u oktobru, radilo se o više od 40 miliona evra, garantovati Vlada", rekao je Santron.

"Ono što ćemo sada uraditi jeste da ćemo proći kroz sve stavke budžeta kako bismo videli da li su svi delovi pravilno pokriveni - da li ima dovoljno novca za tehnologiju, za ketering i tako dalje", dodaje on.

"Čuli smo i glasinu da FISA želi da pomeri Univerzijadu u Atinu, ali to apsolutno nije tačno. Nemamo nikakav plan da idemo u Atinu. Nikada nismo ni imali taj plan", kazao je Erik Santron.

Inače, organizacioni odbor "Univerzijade 2009.", usvojio je budžet od 3,5 milijarde dinara za narednu godinu, a sve ostale promene dogovorene su sa Svetskom studentskom sportskom organizacijom, koja nadgleda pripremu Univerzijade.

Predsednik Izvršnog komiteta Univerzijade Nebojša Ilić takođe najoštrije demantuje glasine o premeštanju tog takmičenja u Atinu.

"Nijednog trenutka se nije pojavila informacija i niko nije pomenuo mogućnost da će Univerzijada biti održana u Atini umesto u Beogradu", rekao je Ilić.

"Vrlo sam iznenađen današnjim natpisima u pojedinim medijima gde rektor pominje Atinu. On je takođe bio na sastanku Organizacionog komiteta. Budžet koji je usvojen juče je finalni budžet, i sve što je imalo da se kaže vezano za to je rekao gospodin Đelić na konferenciji za novinare", kazao je Ilić.

Univerzijada će biti otvorena i zatvorena u Beogradskoj areni, a ne na stadionu Crvene zvezde. Zvaničnici te manifestacije, sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem na čelu, tvrde da će tako uštedeti 260 miliona dinara.

Ušteda u opremi za merenje vremena je 360 miliona dinara, dok manji broj sportova umanjuje troškove za 540 miliona dinara. Zdravstvene usluge učesnicima Univerzijade pružaće Vojnomedicinska akademija, što će dodatno uštedeti 600 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Univerzijada ostaje u Beogradu

Izvor: 24sata, 30.Okt.2008

Prema najavama iz Međunarodne asocijacije za univerzitetski sport, ali i organizatora Univerzijade, ta manifestacija će biti održana u Beogradu. Poslednjih dana u javnosti su se pojavile informacije da bi to takmičenje moglo da bude premešteno u Atinu, ukoliko Srbija do sredine novembra ne bude...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.