Izvor: B92, 18.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema para za struju

Beograd -- Predsednik Srbije rekao je da se mora uzeti u obzir sugestija generalnog sekretara UN Kofija Anana da kosmetski Srbi potpišu ugovore sa KEK.

Boris Tadiće je, međutim, ocenio da kosovski Srbi nisu u stanju da redovno plaćaju račune za struju. "Oni već pet godina nemaju mogućnost da zarade i zato je država Srbija dužna da nadje način da pokrije te dugove", rekao je Tadić Radio-televiziji Srbije. Prema njegovim rečima, država Srbija i njena javna preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moraju da se uključe u traženje rešenja za taj problem.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da u junu i julu ove godine očekuje ubrzavanje razgovora o statusu Kosova i Metohije i izrazio zabrinutost zbog toga što Srbija i dalje nema jasnu i održivu strategiju za tu pokrajinu. "Mora se shvatiti da Kosovo ne može imati isti stataus kakav je imalo u vreme Slobodana Miloševića i da Srbija nema ekonomskih i drugih kapaciteta da takav status održava", rekao je Tadić u intervjuu Beti i ponovio da je za njega potpuno neprihvatljivo da Kosovo dobije nezavisnost.

"Negde između starog rešenja iz Miloševićevog vremena i nezavisnosti, koju ne prihvatam, mora se tražiti budući status Kosova i Metohije", rekao je Tadić. On je naveo da je otvoren i za sastanke sa albanskim političkim predstavnicima, osim sa onima koji su osumnjičeni za ratni zločin.

Tadić je naveo da ono što je video na Kosovu podseća na Evropu tokom Drugog svetskog rata i da getoizacija srpskog naroda u pojedinim enklavana dostiže razmere kojima se urušavaju i same evropske vrednosti. "Da budem potpuno otvoren, ima i napretka. Na primer, zaštita nekih manastira, poput Svetog Arhangela Gavrila i Visokih Dečana, podignuta je na mnogo viši nivo nego ranije, kada sam bio ministar odbrane", rekao je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.