Nema jedinstva stranaka oko blanko ostavki

Izvor: Glas javnosti, 13.Nov.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema jedinstva stranaka oko blanko ostavki

BEOGRAD - Uprkos preporuci Evropske komisije da se ukinu blanko ostavke, parlamentarne stranke u Srbiji nemaju jedinstven stav kako da se reši to pitanje.

CESID: Nema političke volje da se problem reši

Oni koji prate izborne procese nemaju dilemu da blanko ostavke nisu

tekovina demokratskih vrednosti. Đorđe Vuković iz CESID-a nije iznenađen

zamerkama evropskih komesara.

"Nadležno ministarstvo - za državnu upravu i lokalnu samoupravu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - je

upozorilo da će pre ili kasnije doći do toga. Tako da je zakon koji bi

to pokušao da definiše na neki način drugačije, bio u proceduri još pre

tri godine. Ta ideja je već prosto trebalo da bude stavljena van dnevnog

reda. Nije postojala politička volja i prosto ja mislim da i sada ne

postoji politička volja", ocenjuje on.

"Verovatno će se čekati do polovine ili do kraja sledeće godine, i onda

će se na neki način pokušati da se u tom jednom kratkom roku donese bilo

šta da bi se zadovoljilo to što jeste nezadovoljstvo Evropske

komisije", očekuje Vuković.

"Mislim da će naprotiv, ne da će ubrzati nego da će usporiti sam taj

proces jer je na neki način nama rečeno da moramo da te stvari

promenimo, a onda ćemo gledati kako to da uradimo tek u poslednjem

trenutku", smatra on.

Postojanje blanko ostavki, odnosno mogućnosti predviđene Ustavom da se

narodni poslanik "svojevoljno" odrekne vlasništva nad mandatom, ponovo

se našlo na udaru kritika iz Evropska komisije.

Brisel je, kao i u prethodnim izveštajima o evropskim integracijama

Srbije, jasno poručio da je taj institut nedemokratski, da nije u skladu

sa standardima EU i da treba da bude ukinut.

Parlamentarne stranke načelno su protiv blanko ostavki, ali nemaju jedinstven stav kako da se to pitanje reši, prenosi B92.

U presabiranju svega što nam je kao zadatak ostavila EK, ponovo je aktuelizovan problem blanko ostavki kojima stranke osiguravaju svoje mandate u Skupštini.

U našem parlamentu samo LDP i Savez vojvođanskih Mađara nisu na taj način obavezivali svoje poslanike, a iz stranke Čedomira Jovanovića pozivaju svoje kolege da pocepaju ostavke i tako izađu u susret preporukama i EK.

B92 je pokušao da sazna koliko su stranke u Srbiji koje se zalažu za poštovanje evropskih vrednosti danas spremne da se odreknu blanko ostavki.

Od 250 poslanika samo dve poslaničke grupe nemaju potpisane ostavke. Reč je o poslanicima Saveza vojvođanskih Mađara iz kluba manjina i Liberalno-demokratskoj partiji.

Kada je Evropska komisija ponovila da ostavke nisu evropska vrednost, sve stranke saglasile su se s tim stavom. Ali, načelno.

Poslanik demokrata Marko Đurišić kao izlaz iz te situacije drugačije definisanu zakonsku regulativu. On objašnjava da DS nema ostavke, već ugovor s nosiocem liste.

"Mislim da ne može da se govori da mi imamo blanko ostavku, ali imamo jedan ugovor koji obavezuje nas kao poslanike na određena prava i obaveze, a isto tako i nosioca liste", objašnjava on.

"Mislim da taj problem možemo brzo da rešimo, znači u prvoj polovini naredne godine, a to je donošenje Zakona o izboru narodnih poslanika koji bi se bavio i ovom materijom i koji bi onda definisao na koji način je poslanik slobodan da to uradi", kaže Đurišić.

"Znači, ne postoji obaveza po Ustavu da se to uradi. Postoji sloboda poslanika da to eventualno uradi i ja mislim da treba razraditi Zakon na takav način da se to u praksi neće dešavati i da ćemo time otkloniti ovu zamerku Evropske komisije", smatra on.

LDP poziva na cepanje ostavki:

  

Za LDP ovakvo objašnjenje je neprihvatljivo. Oni pozivaju kolege iz stranaka koje se zalažu za ulazak u EU da pocepaju ostavke. Funkcioner LDP-a Ivan Andrić kaže da poslanici moraju da budu slobodni u svom izražavanju.

"Takvo objašnjenje je krajnje licemerno. Možemo da kažemo da možeš me zvati kako kod hoćeš, samo nemoj da me razbiješ - kao što je izreka u Srbiji. Dakle, prosto uopšte nije važno da li se to interno zove ugovor, obaveza, kovertirana ili blanko ostavka", kaže on.

"Jasno je da stranke u evropskom sistemu vrednosti ne mogu da manipulišu mandatima i ne mogu na takav način da primoravaju svoje poslanike da ne govore o stvarima koje tim strankama smetaju. Znači to je način ucene svakog poslanika u Skupštini, da on ne može da ima drugačije mišljenje nego što je mišljenje centrale njegove stranke", ocenjuje Andrić.

"I bilo kako kod to da zovu moje kolege, jasno je na šta Evropska komisija i na šta je i LDP mislio od dana donošenja Ustava", navodi on.

  

G17 plus: Problem rešiti zakonom:   

Iz G17 kažu da je predlog LDP-a o cepanju ostavku vrlo smislen, ali kao i uvek postoji "ali". To "ali" objašnjava šefica poslaničkog kluba G17 Suzana Grubješić.

"Treba po ko zna koji put pročitati u izveštaju Evropske komisije da to nije demokratski institut i da to nije u skladu sa evropskim standardima, pa se zapitati konačno šta da radimo sa time", kaže ona.

"Ali nije poenta u tome da mi donesemo svoje blanko ostavke, pocepamo, spalimo ili šta god - što sam ja predložila na Administrativnom odboru - nego je poenta da izmenimo izborni sistem, tako da poslanik zaista bude nosilac mandata, ali da poslanik taj mandat zaradi. Da ne trči trku umesto njega neko drugi, a da se on eto igrom slučaja kasnije nađe u parlamentu", smatra Grubješićeva.

Prosto, proevropske stranke ne treba ni pitati ,one se po opredelenju za EU pa samim time ZA ukidanje Blanko ostavki . Predpostavljam da su one antievropske protiv ukidanja "blanko ostavki", koje su po svemu sudeci velika vecina u Skupstini.

Dali ovo suprostavljanje ukidanja blanko ostavki znaci da EU ima alternativu ili sam ja nesto krivo shvatio.

..."U našem parlamentu samo LDP i Savez vojvođanskih Mađara nisu na taj način obavezivali svoje poslanike, a iz stranke Čedomira Jovanovića pozivaju svoje kolege da pocepaju ostavke i tako izađu u susret preporukama i EK.

B92 je pokušao da sazna koliko su stranke u Srbiji koje se zalažu za poštovanje evropskih vrednosti danas spremne da se odreknu blanko ostavki.

Od 250 poslanika samo dve poslaničke grupe nemaju potpisane ostavke. Reč je o poslanicima Saveza vojvođanskih Mađara iz kluba manjina i Liberalno-demokratskoj partiji. ...!???..."

OVA TRI PASUSA SU APSOLUTNO NEPOTREBNA!!!SVE STE MOGLI DA KAZETE SAJEDNIM!!POLUPISMENOST JE SVEOPSTA U SRPSKIM MEDIJIMA,ALI OVOLIKA - JE ZA SVAKU OSUDU I ZABRINUTOST!!!...SVASTA!....

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.