Nema dogovora o upravnim odborima

Izvor: B92, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dogovora o upravnim odborima

Beograd -- Ministar i predsednik G17 plus kaže da u vladajućoj koaliciji još nema dogovora o upravnim odborima javnih preduzeća.

Mlađan Dinkić je u emisiji Kažiprst Radija B92 rekao kako očekuje da će to uskoro biti rešeno. Dinkić tvrdi da njegova stranka nije za političku podelu uprave nad javnim preduzećima, ali da u tome mora da učestvuje "da ne bi ispali budale".

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja nije želeo da potvrdi medijske navode da je njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranka u koalicionim pregovorima dobila upravu nad javnim preduzećima Lutrija Srbije, Srbijavode, Elektromreža, javnim skijalištima i Komercijalnom bankom.

On je rekao da nije upoznat s detaljima razgovora i da ne zna da li su predstavnici Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije razgovore o raspodeli mesta u javnim preduzećima počeli u maju.

"Osnovno je pravilo da, ako ste koalicioni partner, očekujete da o svim stvarima koje su od interesa za koaliciju razgovarate sa svima. O tome niko sa mnom nije razgovarao. Nisam pitao da li su razgovarali. Znam da su naši predstavnici počeli da o tome razgovaraju i čini mi se da je to sad pred rešenjem", kaže on.

Lider G17 plus je izjavio da se njegova stranka zalaže za stručno i profesionalno upravljanje javnim preduzećima i institucijama. "Otkad smo osnovali partiju, imamo ljude koji vode ta preduzeća, a koji uopšte nisu stranački ljudi", rekao je Dinkić.

Na pitanje zašto je bitna raspodela o javnim preduzećima i zbog čega se vode pregovori pet meseci, Dinkić konstatuje da je bitno većim strankama zato što preko tih javnih preduzeća pokušavaju da ostvare uticaj na izbornu volju građana.

"Ako ste u koaliciji, ispadate budale ako ne prihvatite pravila koja svi drugi prihvataju", odgovorio je Dinkić na pitanje zbog čega, onda, G17 plus uopšte učestvuje u razgovorima o javnim preduzećima.

Povodom formiranja Poslovnog saveta, u kom sedi tridesetak biznismena iz Srbije, Dinkić je rekao da je to uobičajena praksa u ministarstvima ekonomije u svetu.

Dinkić je rekao da se ne seća da je bivšeg premijera Zorana Živkovića kritikovao kada je želeo da oformi savet sa sličnom namenom i u sličnom sastavu s tajkunima iz vremena Miloševića.

"Ne možete da izbegnete Deltu, ako želite da ozbiljno pričate o investicijama Srbije u inostranstvu. Ko je sposoban, osim Delte i 10 preduzeća, da investira u inostranstvu? Niko. To je činjenica. Da li oni plaćaju poreze Srbije? Plaćaju. Da li rade po zakonu? Rade. Naravno da ćemo da ih koristimo da bismo promovisali srpske interese u inostranstvu", kaže on.

Dinkić je rekao i kako očekuje da će Vlada Srbije u četvrtak raspravljati o uredbi kojom se zabranjuje učešće nelegalno stečenog kapitala u privatizaciji preduzeća. Uredba će, kako je naveo, prethoditi najavljenim izmenama Zakona o privatizaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.