Izvor: B92, 17.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekoliko stotina beogradskih socijalista protiv kongresa

Beograd -- Dan uoči šestog vanrednog kongresa Socijalističke partije Srbije u toj stranci su još izražene podele oko toga treba li kongres održati i ko u budućnosti treba da vodi tu partiju. Nekoliko stotina beogradskih socijalista okupljenih u sedištu stranke u centru grada na Studentskom trgu 15 zatražilo je u petak uveče otkazivanje kongresa i rukovodstvo partije optužilo za "izdaju državnih i partijskih interesa i održavanje DOS-a na vlasti".

Ta grupa socijalista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima podršku lidera partije Slobodana Miloševića, koji je iz pritvora Haškog tribunala nedavno zatražio isključenje iz članstva Milomira Minića i Ivice Dačića, optužujući ih za saradnju sa vlastima. Funkcioner SPS-a Vladimir Kršljanin optužio je članove Glavnog odbora stranke Milomira Minića, Ivicu Dačića i Zorana Anđelkovića da su "pučisti" i ocenio da oni nemaju pravo da sazivaju vanredni kongres.

Na skupu je emitovan i telefonski snimak izjave predsednika SPS-a Slobodana Miloševića iz pritvora Tribunala u Hagu koji je optužio vođstvo SPS-a da ne želi da ugrozi "marionetski režim u Srbiji" i da umesto prave opozicione partije želi da od SPS-a napravi "kooperativnu opozicionu partiju". "Borba za slobodu uvek je bila suočena sa izdajom i to nije ništa novo. Ali, ako u toj borbi ostanemo uporni i istrajni, sigurno ćemo pobediti. Budite spokojni i vedra čela, jer je istina na našoj strani. I ja mislim da je čitav narod na našoj strani", rekao je Milošević u obraćanju svojim pristalicama.

On je dodao da partija treba da bude očuvana, da bude "narodna i da radi u interesu naroda, a ne u interesu pojedinaca iz rukovodstva". Dok je emitovan snimak Miloševićeve izjave u prepunoj sali bio je potpuni tajac.

Funkcioner SPS-a Bogoljub Bjelica kazao je da su ljudi koji su se u petak uveče okupili na tom skupu "pravi socijalisti" i ocenio da bi Slobodan Milošević bio "u toj istoj sali, da je kojim slučajem u Beogradu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.