Izvor: Blic, 13.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neki se plaše snage G17 plus

Neki se plaše snage G17 plus

BEOGRAD - Predsednik Političkog saveta G17 plus Predrag Marković ocenio je juče za 'Blic' da poslednja istraživanja po kojima je ta grupacija treća politička snaga u Srbiji 'neće uticati' na to da G17 plus izađe na sledeće izbore, ali da 'može izazvati strah kod političkih stranaka od eventualnog izlaska G17 plus na izbore'.

- Mi znamo svoju snagu i taj rezultat je za nas sasvim normalan i očekivan. To su rezultati koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su postignuti u svim dosadašnjim istraživanjama i bez ikakve kampanje G17 plus, kakvu već vode političke stranke. Međutim, smatram da je besmisleno komentarisati da li će ili neće to pospešiti našu odluku da izađemo na izbore - rekao je Marković. On nije precizirao koje to političke stranke mogu da strahuju od G17 plus, ali je dodao da su to 'sve one koje imaju nerealne ambicije da mogu imati neku korist od naše grupacije'.Marković je odbacio 'predrasude' da bi potencijalni birači G17 plus bili birači Demokratske stranke i da bi njihov izlazak na izbore upravo naneo najveću štetu toj stranci.

- Istraživanja u decembru su pokazala da bi 80 odsto potencijalnih birača G17 plus pre svega bili oni koji nisu ili ne bi izašli na izbore, zatim oni koji su izgubili poverenje u DS, a potom oni koji su izgubili poverenje u DSS. Smatram da u ovom istraživanju G17 plus ima više pristalica kod građana koji su podržavali DSS, a tek posle DS - zaključio je Marković.

Peđa Lečić, aktivista 'Otpora', izjavio je za 'Blic' da su rezultati poslednjih istraživanja, prema kojima je ovaj pokret peti po popularnosti među građanima, znak da građani razumeju ono što 'Otpor' radi.

- Mi i jesmo katalizator netrpeljivosti prema ovoj vlasti. Drago mi je da smo po popularnosti peta snaga u Srbiji, ali mislim da je bitnije koliko su DS i DSS 'pale', odnosno koji su to toliko loši potezi koje su pravile ove stranke pa su toliko izgubile ugled u javnom mnjenju - rekao je Lečić. On je dodao da ne veruje da će 'Otpor' prerasti u stranku, ali nije isključio mogućnost da ovaj pokret učestvuje na sledećim izborima. - To je sasvim moguće ukoliko Izvršni odbor, Upravni odbor i članstvo 'Otpora' tako odluče. Uostalom, ne znam kako je moguće pričati o izborima a da nije donešen novi ustav i promenjeni zakoni. Tako ne možemo razgovarati. Prvo treba doneti novi ustav i zakone, kako naredne izbore ne bismo raspisivali po Miloševićevom ustavu i njegovim zakonima protiv kojih smo se borili - rekao je Lečić. N.Č. - Lj.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.