Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neki delovi rezolucije o Kosovu neprihvatljivi za Rusiju

Rusija je u subotu saopštila da ne može da prihvati neke delove nacrta rezolucije UN o budućem statusu Kosova, kojim bi pokrajina dobila nezavisnost.

"Naravno, razgovori sa autorima tog dokumenta tek predstoje. Ali, očigledno je da nacrt rezolucije sadrži neke elemente koje mi ne možemo da prihvatimo", naveo je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mihail Kaminjin u saopštenju objavljenom na sajtu tog ministarstva.

Kako se navodi, pregovori za rešavanje budućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << statusa Kosova moraju se nastaviti, kako bi olakšalo postizanje kompromisa Beograda i Prištine.

"Kao što smo više puta ponovili, pravo rešenje kosovskog problema trebalo bi da bude postignuto dogovorom dve strane, Srba i Albanaca na Kosovu, a ne na osnovu nametnutog rešenja", rekao je portparol ruskog ministarstva. On je dodao da se Moskva zalaže za "zajedničke korake kojima bi se pomogao proces pregovora, kako bi se pronašlo kompromisno rešenje u interesu stabilnosti u svetu". U saopštenju se ne navodi kojim se delovima rezolucije Moskva protivi.

SAD i EU su u petak uveče prosledile nacrt rezolucije kojom bi se podržala nezavisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom, uprkos oštrom protivljenju Rusije, stalne članice Saveta bezbednosti UN.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.