Nekadašnja novinarka RTV već 6 godina u Ujedinjenim nacijama: Glad je uzrok i posledica konflikata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2020, 19:42

Nekadašnja novinarka RTV već 6 godina u Ujedinjenim nacijama: Glad je uzrok i posledica konflikata

Na današnji Svetski dan hrane sve humanitarne organizacije podsećaju na to da je jedna od većih posledica koronavirusa porast broja žrtava gladi u svetu. Zbog istrajne borbe sa tim problemom, ali i zbog doprinosa poboljšanju uslova za mir i sprečavanju upotrebe gladi kao oružja za rat i sukobe, Svetski program za hranu dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Nekadašnja novinarka Radio-televizije Vojvodine, Ljubica Vujadinović je danas, nakon postdiplomskih studija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Danskoj, Holandiji i Nemačkoj, savetnica za komunikaciju odeljenja za ishranu Svetskog programa za hranu. Ističe da je dobijanje Nobelove nagrade za mir od velike važnosti za vodeći ogranak Ujedinjenih nacija, ali i za celokupnu borbu protiv gladi u svetu.

"To nas je jako dirnulo, generalno sve nas u organizaciji i mnogo znači za sve zaposlene, ali pogotovo za naše kolege na terenu koji rade u zemljama koje su pogođene ratom, koji svaki dan rizikuju svoj život, tako da je to jedno zaista veliko priznanje i jedna velika dodatna motivacija da nastavimo da radimo to što smo i do sada", izjavila je Vujadinović.

Program je, uprkos koronavirusu, uspeo da i u prvih šest meseci ove godine obezbedi hranu za 85 miliona ljudi, ali Ljubica ističe da je potrebno da im pomognu apsolutno sve vladine i nevladine oranizacije, kao i svaki pojedinac.

"Glad je istovremeno i uzrok i posledica konflikta i jako je važno da postoji jedno razumevanje, da će uvek biti novih ratova dok ne postignemo svet bez gladi i da će ti novi ratovi uvek da prouzrokuju još više gladi", saopštila je Ljubica.

Novosađanka, koja već šest godina radi za Ujedinjene nacije, ističe da 15. oktobar kao Svetski dan hrane, ne podrazumeva samo brigu o gladnima u svetu već i podizanje svesti o zdravoj ishrani.

"Postoji i ona skrivena glad, a to je gde vi niste gladni, jer vi jeste napunili svoj stomak, ali vi niste uzeli minerale i vitamine koji su neophodni za optimalno funkcionisanje vašeg organizma i to je jako bitno, jer su posledice nepravilne ishrane, nezdravih dijeta jako velike",dodala je ona.

Svetski program za hranu na godišnjem nivou obezbedi 17 miliona školskih obroka i u budućnosti će nastaviti da prikuplja i distribuira hranu i druge potrpštine svim ugroženim narodima, pogotovo u trenutnoj epidemiološkoj situaciji u kojoj je kvalitetna hrana najbolja vakcina protiv koronavirusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.